6.7 C
София

Технология намира предметите, които сме загубили вкъщи

Най-четени

Ние – съвременните интернет потребители – сме до такава степен свикнали да търсим информация в Мрежата, че когато не можем да намерим нещо в реалния свят, инстинктивно ни се иска да имахме истински бутон „Търси“, който да остави това неприятно и изнервящо занимание на някоя машина. Е, ако има хора, които са си мечтали за нещо такова, то вече е действителност.

Технология се нарича Kinsight и е дело на компютърните специалисти Шахриар Нирйон и Джон Станкович от Университета Вирджиния в Шарлътсвил, САЩ. Тя работи на базата на камерата на Kinect, която използва сензори за дълбочина. В случая, във всяка стая от дома ни се поставят по няколко камери, които засичат движението на хората и записват в паметта си размера и формата на предметите, които те местят.

Kinsight разполага с база данни, съдържаща информация за размера и формата на всички обекти в къщата, така че, при поискване, може да намери точното местоположение на който и да е от тях. Преди това обаче потребителите трябва да обозначат в системата всеки предмет в дома си. Засега този процес е малко сложен, но Нирйон работи по приложение, което да го улесни.

Разбира се, както при всяка иновативна технология, така и тук има множество ограничения, които отнемат революционния й елемент. Първо, системата може да засича само предмети с максимална големина колкото човешки юмрук (което има логика, тъй като по-големите предмети се губят по-трудно) при условие, че са на максимално разстояние 13 сантиметра от камерата. Все още не се знае дали Kinsight ще бъде превърнат в търговски продукт.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини