Технология нанася батериите по повърхността на обектите

0
21

В центъра за изследвания на Университета Райс в Хюстън, щата Тексас, група млади учени е успяла да нанесе акумулаторна батерия по произволно избрана от членовете й повърхност по метода на аерозолното разпръскване. Така иновативната технология, разработена от тях, може да превърне практически всеки физически обект в пълноценна батерия.

Принципът на действие на революционния по същността си метод се състои в следното: акумулаторната батерия се нанася върху повърхността на обекта чрез няколко слоя аерозолна боя. В частност, в хода на експеримента беше показан прототип на батерията под формата на керамични плочки в девет цвята, свързани със слънчеви панели и светодиоди. Акумулаторите работят на принципа на традиционните литиево-йонни батерии и се състоят от пет слоя боя.

В момента технологията все още се намира на етап лабораторна разработка и няма търговска реализация. Засега някои компоненти се държат твърде нестабилно, когато са изложени на въздух и влага. но изследванията и опитите за усъвършенстване на технологията ще продължават, обещават младите учени.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари