Технология показва дефорестацията в реално време

5
25

Изсичането на горите в момента е един от най-обсъжданите проблеми не само в България, но и по света. Днес започва конференцията на Обединените нации Rio+20 в Рио де Жанейро, на която ще се обсъждат именно този и още екологични проблеми, засягащи цялата планета и в частност Латинска Америка.

Малко преди старта на конференцията международен екип от разработчици представи технология наречена Terra-i, чиято цел е да предоставя информация за степента на дефорестация в реално време. Тerra-i използва сателитни данни, както и обработване и картографиране, извършвани на земята. Системата засича изсичането на дървета, както и всички други дейности, които се отразяват негативно върху растителността в Централна и Южна Америка.

Досега системата е показала данни, че дефорестацията в Какета, департамент в Колумбия, се е увеличила с 340% от 2004 година насам. Гран Чако – регион в Парагвай – пък е изгубил над един милион хектара гора. Част от загубата на тези гори, разбира се, се дължи на естествени процеси, но, според създателите на Terra-i, тя може да прави разлика между природни и човешки дейности.

Създателите на Terra-i планират да разширят нейния обхват. Бразилия вече използва своя собствена система от 2008 година насам. Скоро обаче цяла Латинска Америка ще може да използва технологията. Ако резултатите са добри, Terra-i може да започне да следи дефорестацията във всички тропически райони по планетата.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари