Технология създава усещането, че домът ни е огрян от слънчева светлина

3
66

В момента оборудваните ни с климатици домове са единственото ни спасение от жегата. Представете си, обаче, апартамента си през зимата, когато небето е сиво и стаите тънат в мрак. Нямаше ли да е чудесно ако съществуваше технология, която поне да имитира слънчевата светлина и да прави домовете ни по-приветливи по време на студените месеци?

Е, такава технология вече има. Паоло Ди Трапани – професор в Университета на Инсубрия, Италия – след десетгодишна работа представи CoeLux – система, която осветява пространства със светлина имитираща слънчевата през фалшив стенен или тавански прозорец. С CoeLux ще имаме чувството, че е лято дори през зимата, а представете си, например, как биха изглеждали оборудваните с нея станции на метрото или болнични стаи!

CoeLux представлява иновативно осветително тяло, което е само няколко милиметра тънко. Изработено е от нано материали, използва светодиоди и разчита на сложна оптична система с фотореалистичен енджин за рендване, който имитира начина, по който светлината се разпръсква в реалността.

Продуктът се предлага в три варианта: CoeLux 30 създава лъч от светлина падащ под 30 градуса с по-топла светлина характерна за северните страни. CoeLux 45 създава лъч от 45 градуса с неутрална светлина характерна за Средиземноморието и, накрая, CoeLux 60  създава лъч от 60 градуса с ярка, светла и високо контрастна светлина характерна за тропичните страни.

Системата на професор Ди Трапани е била финансирана от Европейския съюз и спомената по време на тазгодишната Конвенция на иновациите в Брюксел.
 
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари