21.6 C
София

Течовете на данни засягат повече компании от всякога

Най-четени

Шест от всеки десет фирми са претърпели нарушение на конфиденциалността на данните в някакъв момент през последните три години според ново проучване на Bitdefender.

Компанията е изследвала информация от над 6000 специалисти по компютърна сигурност във Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Германия, Франция, Италия и Испания, за да направи своето „Hacked Off! проучване“.

Bitdefender откри, че специалистите по киберсигурност са добре запознати с рисковете, пред които са изправени организациите, за които отговарят, като повече от половината (58%) се притесняват от готовността и надеждността на предприятието им да устои или предотврати потенциална кибреатака, а 49% каза, че дори не могат да спят спокойно нощем, знаейки за този риск.

C-Suite е разработка за корпоративна сигурност, която има задачата да облекчи притесненията на специалистите и повече от една трета от анкетираните съобщават, че масово служителите на предприятията им, нямат достатъчна култура по киберсигурност и защита от атаки. Поддръжката на C-Suite е най-малкото, което специалистите внедряват в корпорациите и цели 57 процента от анкетираните професионалисти в секторите по киберсигурност са заявили, че често дори ръководството и висшия персонал на компанията не се съобразяват с приетите правила и норми за максимална киберзащита, като много от тях дори напълно пренебрегват правилата.

Напрежението на специалистите

Нивата на стрес сред специалистите по компютърна сигурност остават високи, тъй като те продължават да са под голямо напрежение вследствие от кибератаки или информационни течове. Специалистите споделят в хода на проучването, че повече от половината (53%) от сигналите за нарушения на сигурността, които получават, са фалшиви тревоги, като 49 процента от специалистите казват, че са крайно преуморени.

Стресът им се допълва от убеждението, че 73 процента от анкетираните смятат, че организацията им е изложена на риск от кибератака, поради недостиг на кадри, които да се грижат за сигурността. Това наблюдение идва при все, че 78% от респондентите работят в корпорации с над 1000 души персонал, в които се очаква да има адекватен брой служители по информационна сигурност.

Според професионалистите, в сферата на киберсигурността има отчайващ недостиг на кадри. Почти една трета от анкетираните (29%) разкриват, че ще отнеме цяла седмица и дори повече, за да успеят да открият напреднала кибератака, а само 3% от тях са твърдо убедени, че могат да засекат и предотвратят потенциална кибератака още в началото на хода ѝ.

Колко струват кибер атаките и течовете на информация?

Според проучването на Bitdefender, причината за опасенията на специалистите е, че бизнесът губи все повече и повече всяка година, като само през 2018 г., 37% от загубите са дошли именно от кибератаки или течове на вътрешна информация.

Глобалният изследовател по киберсигурност в Bitdefender Ливиу Арсен, предостави допълнителна информация за резултатите от проучването, казвайки следното:

„Лошата киберсигурност днес безспорно е една от най-големите заплахи за бизнеса. От загубата на доверието на клиентите до нарушаване на работата на всеки един служител – това са щетите, които предприятията могат да понесат от неадекватна защита на фирмените електронни платформи. Нашият съвет е да се съсредоточим върху областите, които имат критична нужда от подобрение.

Проучването „Hacked Off!“ разкрива, че специалистите по информационна сигурност смятат, че основните двигатели за повишаване на киберсигурността на техните организации са подобряване на защитата на данните, и по-бързите възможности за реагиране, съпроводени с адекватен човешки и технологичен ресурс.“

В допълнение, анкетираните предполагат, че инвестициите също трябва да бъдат правени в по-ефективни начини за откриване на кибер заплахи, като например анализиране на мрежовия трафик и разполагане с технология за борба със зловредния софтуер.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини