Ако мислите, че течаща тоалетна е неприятен проблем за всяка домакиня, помислете за астронавтите, които трябва да се справят с него в нулева гравитация. Именно това е трябвало да пребори екипажа на Международна космическа станция, когато тоалетната на стойност 19 милиона долара потекла. В резултат на теча, около 9,5 литра вода се разляла. Екипажът трябвало да подсуши с помощта на хавлиени кърпи, докато работи и по отстраняване на теча.

Сегашната тоалетна е била доставена на кораба на борда на космическата совалка Endeavour през 2008 г., след като предишната се повредила. Предвид  тази цена, сигурно бихте очаквали нещо фантастично, но астронавт Пеги Уитсън я оприличава на такава, която ще срещнете „на къмпинг“. По същество тя представлява чиния с малка дупка. Отпадъците след това се запечатват херметически и изстрелват с товарен кораб, който изгаря преди удара със земята.

Междувременно 80 и 85 процента от урината се превръща в питейна вода.

За щастие на живущите на МКС, те ще имат нова придобивка, която ще направи живота им по-приятен от сега нататък. Предвижда се инсталирането на нов двоен корпус в Node 3: модул на МКС, който също съдържа фитнес оборудване. Това ще им позволи да се ползват от така необходимата „неприкосновеност на личния живот както за тоалетната, така и за хигиенното отделение“, пише в доклад на НАСА.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
NikolaiАлексSalifКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

#Опикаване

Salif
Salif

От кога теч на тоалетна се брои за ИТ новина?

Алекс
Алекс

Хауърт?! Проблем? 🙂

Nikolai
Nikolai

добре че не ползват турски тоалетни…