Тим Дрейпър: „В близкото бъдеще здравеопазването ще стане на практика безплатно“

6
841

Пионерът на рисковия бизнес Тим Дрейпър даде прогноза за развитието на технологиите с изкуствен интелект и системите за цифрово здравеопазване. По време на събитието FinTech Abu Dhabi инвеститорът заяви, че новите технологии значително опростяват разработването на ефикасни лекарства и ускоряват диагностиката на заболяванията, а роботите вече се използват в хирургическите операции. Машините работят безплатно, а тяхното обслужване е много по-евтино в сравнение с традиционните лекари и лаборатории. Тези фактори ще доведат до падане на цената на всички медицински услуги.

„Здравеопазването изцяло преминава към цифров формат. Това ще доведе към създаването на почти безплатно здравеопазване в целия свят“ – заяви прочутият инвеститор.

Ибрахим Аджами, ръководител на фондацията Mubadala Investment Company се съгласи с Дрейпър и отбеляза, че пандемията от новия коронавирус силно ускори този процес. Към днешен ден хората се притесняват да посещават болниците поради реалната опасност да се заразят от COVID-19 и все по-често избират телемедицината. Големите компании виждат, че има голямо търсене на тези услуги и вече започват масово да инвестират в разработването на медицински технологии от ново поколение.

Според Дрейпър, новите технологии помагат за създаването на наистина много добри лекари на базата на алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Инвеститорът посочи за пример компанията CloudMedx, която се финансира от главния фонд на Дрейпър Draper Associates.

Проведените миналата година специални тестове показаха, че в тестовете ИИ стабилно превъзхожда обикновените лекари, но много по-добре работи заедно с човека.

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари