Тим Кук, Илън Мъск и други призовават САЩ да остане в Парижкото споразумение за климата

3
224

Ръководителите на редица технологични компании потвърждават ангажираността си към Парижкото споразумение за климата, дори когато администрацията на Тръмп започна официалния процес по оттегляне от него. В отворено писмо в понеделник ръководители от повече от 70 компании – включително и такива от технологичните гиганти като Apple, Google, Microsoft и Tesla – заедно с AFL-CIO призоваха САЩ да остане част от Парижкото споразумение.

„Има напредък, но той не е достатъчен. В този момент се изискват по-големи и ускорени действия, от тези, които виждаме. Призоваваме за силна политическа рамка, която Парижкото споразумение предвижда, като позволява на САЩ свободата да избере свой собствен път към намаляването на вредните емисии.“

Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще се оттеглят от споразумението от 2017. Близо 200 страни по света са част от споразумението и са съгласни да се борят с общи усилия с глобалното затопляне чрез намаляването на отделяните въглеродни емисии и отпечатък от човешката дейност. САЩ официално започнаха процеса по изтегляне през ноемвири и се очаква той да бъде окончателно финализиран до следващата година.

Изпълнителните директори на Salesforce, Virgin Group, HP, Adobe, IBM, Verizon и Corning също подписаха днешното си писмо.

Няколко от ръководителите на технически технологии преди това заявиха, че са поели ангажимент да спазват споразумението за климата в Париж, дори ако федералното правителство не подкрепя споразумението. Елън Мъск, основател на Tesla и SpaceX, през 2017 г. постави ултиматум със заплаха да напусне няколко от консултативните съвети на президента, ако САЩ напуснат споразумението за климата.

Припомняме, че президентът Доналд Тръмп е един от малцината, които не вярват в сериозността на глобалното затопляне.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари