fbpx
5.8 C
София

Тим Кук: Компаниите могат да бъдат екологични и същевременно да печелят

Най-четени

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук рекламира зелените инициативи за преминаване към възобновяеми източници на енергия по време на реч за ООН, посветена на петата годишнина от Парижкото споразумение за климата. Кук каза в речта си, че компаниите могат да бъдат екологично съзнателни и да печелят в същото време.

Тим Кук не вярва, че компаниите трябва да избират между личните си успех и печалба и опазването на околната среда. И той планира да предизвика редица други компании да възприемат екологичното равновесие и устойчивото развитие като своя мисия.

„Изборът между постигане на лични успехи и печалби и опазване на ресурсите за бъдещите поколения е недостоверно поставян и всяка нова зелена иновация предлага доказателство за това“, стана ясно в речта на Кук по време на срещата на върха на ООН за климата.

Като част от речта си Кук заявява, че Apple е добавила 25 доставчици към 70-те, които вече помагат за прехода към 100% възобновяеми източници на енергия. Той отбелязва и другите усилия на Apple, включително и че компанията е станала неутрална по отношение на въглеродните емисии в световен мащаб.

В крайна сметка, казва Кук, Apple иска цялата верига за доставки на продукти и услуги да стане въглеродно неутрална в рамките на десетилетието.

Забележките на Кук следват дълга история на публичните усилия на Apple за намаляване на въздействието му върху околната среда. Той създаде екологични отчетни карти за своите устройства през 2008 г. Оттогава Apple намали материалите за опаковане на нейните устройства, намали зависимостта от пластмасата в своите устройства и започна да интегрира в тях рециклирани материали. Компанията също така е създала усъвършенствани роботи, за да разглобява смартфоните iPhone, които не подлежат на възстановяване или обновяване, като извлича от тях дефицитни метали от батериите, проводниците и алуминиевите корпуси, които впоследствие могат да бъдат повторно употребени.

Една от най-големите инициативи на производителя  тази година беше решението на Apple да не включва захранващ адаптер с най-новите си часовници на Apple и iPhone 12.

„Понякога не се брои това, което правим, а това, което не правим“, каза Лиза П. Джаксън, вицепрезидент на Apple по околна среда, политика и социални инициативи, при един от анонсите на продуктите на Apple през септември. Тя добави, че Apple знае, че клиентите ѝ натрупват USB адаптери и че създаването на милиони от тях „консумира ресурси и добавя към нашия въглероден отпечатък“.

Промяната също така позволи на компанията да свие размерите на кутията, в която идват устройствата, спестявайки място от транспортните контейнери и рафтовете на магазините. Apple смята, че промяната ще бъде еквивалентна на изваждането на десетки хиляди автомобили от пътя.

Експертите по околна среда и устойчивост също оценяват усилията на Apple. Критиците отбелязват, че усилията вероятно ще увеличат продажбите на адаптери на Apple за хора, които все още нямат такъв у дома.

Въпреки че Apple е постигнала напредък в производството на ключови продукти по по-екологични начини, тя се бори с екологичния отпечатък на някои от другите си устройства. Слушалките на Apple AirPods, например, са затворени, което означава, че потребителите не могат да сменят батериите си, а те се износват през годините годините. Apple може да продаде 90 милиона AirPods тази година и до 115 милиона следващата, според изчисленията.

Кук в изготвените си бележки казва, че компаниите трябва драстично да увеличат усилията си за опазване на околната среда. „Времето за промяна отдавна е настъпило“, казва той. „Призоваваме компаниите и правителствата по целия свят да направят всичко възможно, за да направим 2021 г. годината, в която завършим ъгъла завинаги.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини