Тим Кук наруши мълчанието за Apple Car

4
1134

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук отхвърли някои намеци за състоянието на дългоочаквания проект на компанията – Apple Car.

В интервю за „Ню Йорк Таймс“ Кук беше уклончив, когато беше интервюиран за плановете за автономни превозни средства на Apple, но въпреки това призна съществуването на разработвана от компанията технология за самоуправление на автомобили.

„Що се отнася до работата, която вършим в тази област, очевидно ще бъда малко сдържан в това“, каза Кук, преди да добави: „Автономното управление е основна технология… В много отношения колите с такова управление са роботи. Самоуправляващия се автомобил е робот. И така, има много неща, които можете да правите, когато разполагате с такава технология. И ще видим какво ще направи Apple.“

Тогава на Кук беше зададен въпроса дали Apple Car, официално известна като Project Titan,  ще се окаже жизнеспособен автомобил или софтуерен проект. „Обичаме да интегрираме хардуер, софтуер и услуги и да намираме пресечната точка между тях, защото смятам, че там се случва магията. И така, това обичаме да правим. И ние обичаме да притежаваме основната технология, която стои около такива продукти.“

Докато Кук и Apple очевидно не са склонни да споделят подробности около плановете си за автономна технология, фактът, че не отрече, че компанията се е съсредоточила върху самоуправляващ се автомобил предполага, че Apple все още се вълнува от перспективата за производство на пътни превозни средства, а що се отнася до операционната система и управляващия софтуер, които ще бъдат интегрирани в автомобили, Apple вероятно ще има амбицията да ги предлага и на други производители.

Забележителен е и още един коментар на Кук в рамките на същото интервю, който гласи: „Ние проучваме много неща вътрешно. Много от тях никога не виждат бял свят.“ Така става ясно, че Apple в действителност работи по такъв проект, но на този етап просто не знаем много подробности.

По ирония на съдбата, предложението на Кук, че Apple „обича да притежава [своята] основна технология“, посочва централния проблем, пред който е изправена компанията в неуспешните си усилия да си партнира с автомобилен производител по проекта си за превозни средства.

Въпреки че е широко смятан за най-успешния бизнес в света, опитът на Apple се крие в технологичното развитие, а не в автомобилното производство. Това означава, че се нуждае от помощ от друга организация, ако се надява да създаде пътно превозно средство, но изглежда, че големите автомобилни марки не са склонни да станат доставчици на части – по същия начин, по който Foxconn е за Tesla – на превозно средство, което в крайна сметка ще носи името на Apple.

Това изглежда е причината, поради която разговорите за партньорство на Apple с компании от калибъра на Hyundai, Kia и Nissan внезапно спряха. Що се отнася до Nissan, неотдавнашен доклад на Financial Times сочи, че „контактът между двете компании е бил кратък и дискусиите не са преминали към нива на висшето ръководство след разделения по отношение на брандирането“ – което ви казва всичко, което трябва да знаете относно спорната точка между Apple и производителите, с които се надява да си партнира.

Последните коментари на Тим Кук – макар и несъмнено значими предвид относителната тишина около проекта до момента – все още не предполагат, че визията на Apple Car ще стане реалност скоро.

Вътрешният анализатор на продуктите на Apple Минг-Чи Куо наскоро заяви, че Apple Car може да бъде пусната на пазара едва през 2028 г. или по-късно, предвид продължаващата безизходица в преговорите, така че очаквайте да чакате дълго, за да видите такъв автомобил на пътя.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари