fbpx
-0.4 C
София

Тим Кук: Apple няма да пусне ФБР до информацията на клиентите си

Най-четени

Изпълнителният директор публикува отворено писмо, в което разяснява причината за отказа на компанията към властите да бъде създадена „задна врата“ в софтуера, от който потребителите да бъдат следени по-лесно

Съмненията, че голяма част от технологичните компании боравят свободно с личните данни и информацията на потребителите си и ги предоставят свободно на властите, съществуват не от вчера и в последно време не само в главата на любителите на конспиративните теории, а все по-често влизат в новините.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук днес сериозно разбуни духовете, публикувайки на сайта на компанията отворено писмо, насочено както към потребителите на марката и феновете и, така и към американските служби и ФБР в частност.

То дойде в отговор на решение на областния съд в Лос Анджелис, който нареди на Apple да помогне на ФБР в разследване на терористичен акт.
 


Оригиналният текст на писмото, който можете да видите тук, в първите часове след публикуването му, се определя от редица анализатори като мащабен прецедент, който тепърва ще се коментира и ще служи за пример на водещите технологични компании.Но за какво става въпрос всъщност?

Всичко започва миналата година, когато на 2-и декември Саид Фарук осъществява атентат в Сан Бернардино, САЩ и заедно със своята съпруга убива 14 души, ранявайки още 22. ФБР води в момента разследване по случая, а Apple трябва да съдейства на агенцията, предоставяйки пълен достъп до телефона на терориста – iPhone 5c.

В резултат на това идва и писмото

Тим Кук обяснява, че компанията му е напълно отворена към съдействие и до момента дори е помагала в разследването, като нейни инженери са давали съвети на службата за това как да процедират в разследването. Искането за създаването на „задна вратичка” обаче е прекалено, според директора на Apple.

Сигурността на данните по този начин, доверието между компаниите-производители и клиентите им ще бъде напълно компрометирано и конфиденциалността на потребителските данни ще бъде нарушена.

Тим Кук отказва да съдейства като заявява, че Apple няма да прави нова версия на iOS, в която да премахне някои от най-важните функции, като използва тoва за разбиване на телефона на терориста в случая, но и на всеки друг потребител, към който агенцията има интерес.

Притесненията на CEO-то на Apple са, че веднъж създаден подобен код може да се използва и в много други случаи. Става въпрос за достъп до съобщения, мейли и функции като използването на камерата и микрофона, които да могат да се стартират дистанционно.

Тим Кук не пропуска да допълни критиката си към ФБР в писмото с думите, че подобно искане е напълно в разрез с американските ценности и закони, които правителството в САЩ е длъжно да спазва.

Случаят всъщност въобще не е първи за Apple. Миналата година компанията вече веднъж отказа да „отключи” смартфон на потребител, заключен от самия него с думите, че няма техническата възможност да направи.

Писмото на Тим Кук, освен атака към ФБР и властите в САЩ, всъщност отваря официално една много голяма тема – тази за взаимоотношенията между правителството и производителите на мобилни устройства. Джаджите, които вече са неизменна част от живота ни, всъщност са и най-лесната опция да бъдем наблюдавани, личните ни разговори подслушвани, местоположението следено и т.н.

Очакваме в следващите дни към писмото на Apple да се присъединят и много други компании, като производители на смартфони, така и такива като Facebook и Google например, които постоянно са „притискани” от различни служби да предоставят информация за своите клиенти.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
ftf8
ftf8
5 години

Абе то е като за пред хората… Та гледам и тука има някои които вярват…
Ако не е ФБР ще е NSA или друго трибуквено съкращение.
Да не забравяме, че САЩ се превръща в полицейска държава.
Нашата държава, нашите правила… Все ще се намери начин да получат каквото искат.

Azhen
Azhen
5 години

Хахха смях в залата.Има ли изобщо някое зомби което да вярва ? Естествено че няма да ги допусне , направо ще им я предложи безплатно в замяна за още някоя друга нула към офшорните му сметки.

pi4a7a
pi4a7a
5 години

Добре, няма да ги дава на ФБР, но ще ги продава на други 3-ти страни. 🙂

stormofblood
stormofblood
5 години

Прах в очите…според мене

Muadib
Muadib
5 години

Адмирации за позицията и действията на Тим Кук!!!

За съжаление действията на други големи ИТ компании като Google и Microsoft са за прецакване на потребителя. Телемертията на Microsoft и ненаситното събиране на данни от Google. За да не съм голословен ще припомня една новина от Иво Цеков:

Blue Ray
5 години

Е разбира се, той няма лесно „да пусне ФБР до информацията на клиентите си“, той ще я продава.

BackTrack5R3
BackTrack5R3
5 години

Браво на Тим Кук!
За всички останали като Майкрософт,Гугъл и Много Айти Компании това е точно обратното вкючително и Калдата де :).
За пари ще ви …..:nono:

Нови ревюта

Подобни новини