Ник Билтън от Vanity Fair разказва история от тиха среща между основатели на технологични компании, директори и инвеститори. И по-специално за един разговор в нея, който е много интересен и показателен.

„Преди няколко години, точно преди началото на пандемията, един приятел ми разказа тревожна история за общуването си с технологичен титан в Силициевата долина. Приятелят ми бил поканен на елитна вечеря в Пало Алто. На нея присъствали няколко десетки основатели, изпълнителни директори и инвеститори в областта на технологиите. Това не е чак толкова кабалистично, колкото звучи.

Такива вечери се провеждат често, обикновено в задната стая на луксозен ресторант

По време на тях, поканените могат да споделят идеи на съмишленици или да обсъдят някоя езотерична нова технология.

По време на това хранене моят приятел случайно се оказва в съседство с изпълнителен директор на технологична компания, който е мултимилиардер. Разговорът им се насочил към темата за роботите и изкуствения интелект. Област, в която този технологичен титан инвестира активно. Главният изпълнителен директор започнал дълго да обяснява как един ден, може би съвсем скоро, нашата планета ще бъде населена с милиони, ако не и милиарди роботи.“

Те ще живеят сред нас, ще разхождат кучетата ни, ще карат колите ни, ще обслужват и защитават семействата ни и ще управляват инфраструктурата ни.

Приятелят ми, естествено, е любопитен какво ще се случи с нас, хората, в това бъдеще

„Кой ще програмира изкуствения интелект?“ – пита той.

„Ами, отначало ще го правим ние, но не след дълго изкуственият интелект ще стане по-интелигентен от нас и ще започне да се програмира сам „, отговаря технологичният титан.

„А какво ще стане, ако изкуственият интелект и тези роботи решат, че вече нямат нужда от хора?“ – продължил моят приятел.

„Тогава ще се отърват от нас.“ – свива рамене богаташът.

„Това е ужасяващо.“ – се изумява още повече моят човек.

„Не, не е. Ако роботите решат да се отърват от нас, ако вече не сме необходими на тази планета, то това е просто следващата стъпка в еволюцията.“, заключил милиардерът.

Протича разговорът им.

Разбира се, има много милиардери и технологични гурута, които предупреждават за екзистенциалната заплаха за човечеството, която може да представлява изкуственият интелект.

Хора, които не искат бъдеще, в което роботите ще отърват планетата от нас хората

Джаан Талин, един от съоснователите на Skype, наскоро предупреди, че „човечеството не разполага с нищо, което да го предпази от потенциалните рискове на изкуствения интелект„.

Илон Мъск пък изразява своята гледна точка по още по-тревожен начин:

За изкуствения интелект няма да има смърт. Той ще живее вечно. И тогава бихме имали безсмъртен диктатор, от когото никога няма да можем да избягаме.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари