fbpx
20.8 C
София

Това е истинската причина да включваме самолетен режим на телефона си по време на полет

Най-четени

Всеки редовен пътник знае, че преди излитане в самолета ни дават някои инструкции. Трябва да дръпнем седалките си назад, да сгънем масичките и да включим всички устройства в самолетен режим.

Всеки смартфон има опция за самолетен режим, който незабавно изключва мобилните данни и Wi-Fi.

Хората смятат, че това се прави, за да се ограничат всякакви смущения в бордовата електроника на самолета.

Всъщност обаче това съвсем не е така.

Все пак митът е логичен. Навигационните и комуникационните технологии, използвани в авиационната индустрия, разчитат на радиочестоти. Някои изследвания показват, че нашите телефони (или лаптопи, или таблети) могат да излъчват сигнал в същия честотен диапазон като системите на самолета.

Така че заплахата от електромагнитни смущения е правдоподобна.

Но още през 1992 г. Федералната авиационна служба на САЩ съвместно с Boeing изготвя независимо проучване. То показва, че използването на електроника не създава смущения по време на некритични фази на полета.

Въпреки това авиокомпаниите и регулаторните органи продължават да настояват да имаме включен режим на полет на устройствата си по време на пътуването.

Защо?

Дъг Дръри, професор по авиация в Австралийския университет, обяснява за The Conversation:

Един от проблемите е свързан с нещо, което може би не очаквате – наземното смущение. Безжичните мрежи са съставени от поредица от кули. Мрежите могат да се претоварят, ако всички пътници, които летят над тези кули, използват телефоните си.

Дъг Дръри

Разбира се, когато става въпрос за мобилни мрежи, най-голямата промяна през последните години е преминаването към нов стандарт. Настоящите безжични мрежи 5G, желани заради по-високата си скорост на предаване на данни, предизвикаха безпокойство у мнозина в авиационната индустрия.

Капацитетът на мрежите е ограничен, но ние все още се опитваме да добавяме нови устройства към тях. Авиационната индустрия изтъква, че честотният спектър на 5G безжичните мрежи е забележително близък до запазения честотен спектър на авиацията. Това може да доведе до смущения в навигационните системи в близост до летищата, които подпомагат кацането на самолетите.

Летищните оператори в Австралия и САЩ изразиха опасения за авиационната безопасност, свързани с въвеждането на 5G.

От друга страна в Европейския съюз то е въведено без такива проблеми.

Но да, има резон да не използваме устройствата си, докато сме в самолета. Просто причината е малко по-различна от тази, за която повечето хора си мислят.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини