Това са всички „екрани на смъртта“, които можете да срещнете в Windows 10

13
2540

Повечето от вас сте сигурно запознати с типичния „син екран“ на Windows или черен екран при стартиране. Обикновено реакцията на потребителя е разочарование, шок, понякога импулсивен гняв (дори купуване на нов компютър). По-рано тази седмица обаче ви разкрихме, че вече в света на Microsoft не всичко е само синьо. Фактически с излизането на Windows 10, компанията напълно реорганизира функционалността на „екрана на смърт“ на операционната система. Резултатът е всъщност различни съобщения в различни цветове от светлинния спектър. Можете да попаднете на оранжев, червен или лилав екран, когато Windows блокира. Цветовото етикетиране служи за по-ясен ориентир на служителите по поддръжка, за да определят приоритета на откритите бъгове.

Във всеки случай не се лъжете, успокояващите цветове пак водят до фатални последици и задължително ще трябва да рестартирате компютъра си. Това означава, че всеки документ, който не сте записали, отива в небитието (освен ако нямате функция за автоматично запазване). Тук сме събрали всички познати цветове екрани на смърт, които е възможно да срещнете, когато Windows забие:

1. Лилав екран

Лилавият екран най-рядко може да се случи на обикновения потребител. Той се появява най-често когато VMkernel на ESX/ESXi хост се натъкне на критична грешка, спира да работи и прекратява сесиите на всички стартирани виртуални машини. Този екран не се класифицира като сериозен и най-лесният начин да го оправите е да рестартирате компютъра. Някои потребители обаче твърдят, че лилав екран се появява при ъпгрейд от Windows 7 и не могат да получат достъп до устройството си.

2. Кафяв екран

Кафявият екран се асоциира най-често с проблеми с графиката. Когато използвате програми с интензивно използване на процесор/видеокарта, понякога те прехвърлят пригодената за тях скорост и предизвикват крах. За да избегнете такъв екран, проверете овърклока на процесора.

3. Жълт екран

Жълтият екран обикновено е свързан с неочакван бъг в уеб-браузър. Mozilla Firefox е добре известен с възникването на подобни грешки. В този случай системата не може да прочете XML документ и компютърът забива. Това явление може да стане изключително досадно, тъй като се съпровожда с пронизителен звук, който се прекратява само след принудителен рестарт.

4. Червен екран

С червен екран се отбелязват изключително редки грешки, които са с главен приоритет в отдел поддръжка. Пораждащите фактори са от най-различно естество. Може би проблемите са в драйверите, хардуера или BIOS съвместимостта. В този случай можете само да рестартирате РС-то и да се надявате да се включи отново.

5. Оранжев екран

Вече разгледахме случаите, които пораждат на оранжев екран на смъртта. Той е свързан предимно с конфликти в графичните драйвери и видеокартата. Премахването  на овърклока обикновено оправя проблема.

6. Зелен екран

Този цветен етикет се използва единствено при Windows Insider тестовите версии и заменя архаичния син екран. Промяната в цвета е отново за ясен ориентир на персонала ,дали грешката е от експериментален билд или нормално издание на Windows 10.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
6 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
mmmmthe professordjagiбаба пена115 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
windowsvomit
windowsvomit

представям си каква воня се носи от кафявия екран

windows е боклук
windows е боклук

С всеки изминал ден се убеждавам, че това недоразумение наречено windows за нищо не става, вируси / бъгове / дефрагментация / кражба на лични данни в това число пароли … колко пътя след ъпдейт windows не може да се пусне 😀 не е един път не са и два пътя.

a lainux kakvo e
a lainux kakvo e

Жено, излез от филма, на никого не му пука за паролата ти в bgmama.

YourMaster
YourMaster

Това с жълтия екран майтап ли е? До там ли са го докарали, че да допуснат web browser да събори системата, след като не успее да прочете файл?!?

115
115

То цялата статия е майтап.

Oceanic815
Oceanic815

Статията ви издиша. Спрях да чета още на първия – лилав. Какво общо има ESX/ESXi хост което е част от хост ОС-а на VMware с Windows 10?
Дори и Win 10 да е хостнат на VMware ESX/ESXi при крашване на Win 10 той си показва неговите BSOD – т.е. на guest OS-a. A вие сте описали крашването на host OS-a на VMware.

ngc-bg
ngc-bg

@Oceanic815 – абсолютно точно казано! PSOD няма нищо общо с guest системата. Ако използвате виртуана машина няма да видите по никакъв начин PSOD, освен ако не висите на конзола на ESXi. Ако ползвате VM и това се случи, най-вероятният вариант е да ви забие (да замръзне) VM-a. Оправя се с рестарт (евентуано), но не на VM-a, a на хоста.

Даниел Десподов
Даниел Десподов
баба пена
баба пена

Къде намесихте ESXi с Виндовс????

баба пена
баба пена

It is a diagnostic screen with white type on a purple background. Purple Screen is mainly seen when the VMkernel of an ESX/ESXi host experiences a critical error, becomes inoperative and terminates any virtual machines that are running. It is not fatal and generally considered more of a developer testing issue. When encountered, it can be fixed quickly by following the simple action of pressing and holding your computer’s power button to shut down the device.

Ясно.. просто сравнение, ама звучи объркващо.

djagi
djagi

Виждал съм единствено синия екран, при супер, супер, супер бавен и слаб компютър на ТВ стик, с 2 гб рам и 32 гб хард – не му достигаше място за инсталацията, оправих проблема. За тези години, откакто ползвам Windows 10, това е най-адекватния, най добре премисления, най-бързия и безпроблемен Windows. Също както и предишните, този също трябва леко да се пипне, за да работи добре, а в случая, да се ограничи телеметрията и още едно-две. Този Уиндоус работи дори там, където 7 просто не е възможно да се инсталира, на праисторически компютри.

the professor
the professor

е на това се вика нагъл лъжец… нищо общо с действителността… работя в сервиз за компютри, както и имаме доста фирми на абонамент… няма друг такъв боклук както 10, (като изключим Millennium и vista)

mmmm
mmmm

„Това са всички „екрани на смъртта“, които можете да срещнете в Windows 10“ – всички всички ама синЙото г’дееее ?