fbpx
20.8 C
София

„Това ще промени всичко“: учените 10 000 пъти ускоряват химичните реакции

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Учените химици от американския център за енергийни иновации преминаха бариерата, ограничаваща скоростта на химичните реакции с използването на катализатор. Откритието може да преобрази почти всички продукти на химическото производство – горива, пластмаси и хранителни продукти.

За ускоряване на химичните реакции се използва катализатори. Реакциите на повърхността на катализатора – например метал, протичат по-бързо. Но скоростта на тази реакция е ограничена от принципа на на Сабатие, според който перфектният катализатор трябва идеално да уравновесява двете страни на химичното уравнение. Участващите в реакцията молекули трябва да се докосват до металната повърхност нито много силно, нито много слабо. Но този принцип слага точно определена бариера на скоростта на химичните реакции с катализатор.

Този принцип бе нарушен с помощта на осцилиращ катализатор. Използва се вълна, горната и долната части на която дават възможност и на двете части на химичната реакция да протичат независимо и при максимална скорост.

Когато въздействащата на повърхността на катализатора вълна съвпадне с естествената честота на химичната реакция, нейната скорост съществено нараства поради постигнатия резонанс.

Възможността за директно ускоряване на химичните реакции е изключително важна за производството на хиляди химични съединения и материали. Това са торовете, хранителните продукти, горивата, пластмасите и т.н.

Миналия век за ускоряване на химичните реакции се използваха статични катализатори. Днес увеличаването скоростта на реакцията рязко може да намали количеството необходимо оборудване и осезателно да свали цените на ежедневно използваните стоки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини