Този бекон, пържено пиле и скариди на растителна основа ще заблудят всеки почитател на месото

8
461

Малко преди официалното стартиране на CES 2020 в Лас Вегас във вторник, американската набираща скорост компания Impossible Food представи най-новото си творение – „невъзможното свинско месо“ на растителна основа, заедно с цял асортимент от сходни продукти – скариди, пиле, сладолед и сланина на сцената на CNET в сряда на CES, най-голямото световно изложение за потребителски технологии.

Месните заместители изработени изцяло от растителни продукти придобиват все по-голяма популярност, тъй като все повече компании се стремят да бъдат екологичните и да намалят нуждата от умъртвяване на животни за източник на храна. Това действие има много ползи за здравето, като например понижаване на нивата на лошия холестерол и мазнините. Разбира се, растителното месо също среща своите критики – някои казват, че това е по-вредно дори от пушените меса и сирене, тъй като е силно преработено, за да се постигне необходимата консистенция, външен вид, вкус, аромат и хранително съдържание.

Beyond Meat

Прекият конкурент на Impossible Food Beyond Meat продава мляно месо и колбаси произведени изцяло от растения, а миналата година компанията започна съвместно партньорство с веригата за бързо хранене KFC, която ще предлага пилешки хапки, крилца и филе на растителна основа. Много хранителни верига магазини продават продукти като бекон, колбаси и кюфтета на растителна основа, в това число и в България.

Beyond Meat не се ограничава само с производството на месо – компанията произвежда моцарела, пармезан, ементал и „краве“ сирене от растения, но според дегустаторите на CNET продуктите имат нужда от сериозно усъвършенстване и са доста по-лошо изпълнение откъм реалистичност, хранителни свойства и чисто физически качества от изкуственото месо, но все пак са важна крачка в развитието на веган индустрията и разпространението на храните от алтернативен произход.

Van Cleve Seafood

Компанията Van Cleve Seafood е друг производител на заместителни храни, предлагаща невероятно реалистична алтернатива на популярните морски дарове скариди. Нейният продукт се нарича „Wild Skinny Clean“, който представлява растителни заместващи морски дарове продукти от растения като скариди, ролца от раци и други. Моника Ван Клив – Талберт, президент на Van Cleve, поднесе мостри от хрупкавите кокосови скариди на компанията, която служителите от редакцията на CNET са имали удоволствието да опитат.

Според тях, не е никак трудно да се заблудите, че тази „скарида“ е с истински морски произход. Консистенцията е зловещо подобна на истинските скариди, както и ароматът, а външната обвивка е идеално хрупкава. Основната съставка в нея е „корен от коняк“, а също така съдържа зеленчуково нишесте, паприка и веган подправки. Покритието е направено от безглутеново брашно и нерафинирани кокосови люспи.

„Не можете да говорите за устойчивостта на океаните, без да помислите да замените морските дарове с такива от растителен произход. Мисията ни е да намалим влиянието, което оказваме върху водното разнообразие на организмите и тяхната популация, чрез консумирането им“, казва Ван Клив – Талберт. 

Беконът на растителна основа е сладък и има същата консистенция и външен вид като обикновения бекон, като според дегустаторите най-много се доближава до пуешкия бекон.

Atlas Monroe

Пържените пилешки продукти от Atlas Monroe на растителна основа също лесно биха могли да заблудят зрителя. Веганското пиле, което е направено от пшеничен протеин, има хрупкав външен слой и наподобява тъмно месо отвътре. То се разделя по начина, по който обикновено се разкъсва пилешкото месо и има малки въздушни шупли. Ароматизаторите и подправките придават на продукта новооткрития от учените вкус на умами – един от най-приятните вкусове, които човешките рецептори могат да изпитат.

Eclipse Foods

Завършвайки със сладка нотка, Eclipse Foods представи своя сладолед на растителна основа, който беше най-кремообразният безалкохолен продукт, който някога дегустаторът на CNET е опитвал по собствените му думи. Eclipse Foods създава „мляко“ от растения, които „имат същото съдържание, вкус и състав като истинското животинско мляко, с което всички ние сме закърмени“, казва Алън Шайнхарт, изпълнителен директор и основател на предприятието. Продуктът има вкус, текстура и функционалност на конвенционалните млечни продукти.

Сладоледът на Eclipse се прави от царевица, овес, картофи и маниока. Когато компанията създава своята алтернатива на млякото, казва Щайнхарт, те са знаели, че не могат просто да предложат овесено, соево, бадемово или кокосово мляко. Те са знаели, че имат нужда от нещо молекулярно идентично с конвенционалното мляко, което да действа и да се усвоява в човешкия организъм по същия начин, но да има устойчив и екологичен произход.

Бъдещето на месото

Когато говорим за бъдещето на месото, не можем да се ограничим само със заместителните продукти направени от растения. Учените от години работят по лабораторно отгледано месо – това представлява истинско месо, което е абсолютно същото по състав и химични свойства като конвенционалното месо на пазара в момента, но се отглежда в лабораторни условия от животински клетки. За неговото производство не се умъртвяват животни, нито се отнемат реални тъкани, а се използват само няколко клетки, които да дадат основа. Както футуристичните учени го наричаха в десетилетията на миналия век, става въпрос за месо, „отгледано в епруветка“. Тези разработки звучат шокиращо – някои повдигат въпроса, че след като се отглежда изкуствено месо без проблем, което генетично напълно отговаря на плът от истински организъм, почти няма пречки един ден да се отглеждат и реални индивиди… в лаборатория…

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментар
Коментар

поредната извратения

"Крилце или кълка"
"Крилце или кълка"

Това е бъдещето, за съжаление. Хората се размножават като хлебарки, храната и водата започват да не достигат все по-осезаемо, а правителствата на почти всички държави въвеждат закони за насърчаване, а не за намаляване на раждаемостта… Ако не се вземат крути мерки за контрол на числеността на населението, обикновените хора ще бъдат принудени да ядат подобни химии и синтетики вместо натурални природни продукти. И ще си спомнят с носталгия „варварските времена, в които пържолите и колбасите бяха от животинско месо“ :)))

"Крилце или кълка"
"Крилце или кълка"

Това e бъдещето, за съжаление.

"Крилце или кълка"
"Крилце или кълка"

Хората се размножават като хлебарки, храната и водата започват да не достигат все по-осезаемо, а правителствата на почти всички държави въвеждат закони за насърчаване, а не за намаляване на раждаемостта… Ако не се вземат крути мерки за контрол на числеността на населението, обикновените хора ще бъдат принудени да ядат подобни химии и синтетики вместо натурални природни продукти. И ще си спомнят с носталгия „варварските времена, в които пържолите и колбасите бяха от животинско месо“ :)))

Миме
Миме

А какво общо имат веганите с изкуственото месо? По-правилно е да се нарече изкуствени животински заместители.

Вие сте СГАН
Вие сте СГАН

„А какво общо имат веганите с изкуственото месо?“

Уникална СГАН, най-ниско БВП в Европа, НЕ СЛУЧАЙНО. Вие сте БАВНОРАЗВИВАЩИ СЕ!

Dave
Dave

Аз ям месо постоянно заради вкуса, и ако го докарат със 100% същия вкус нямам нищо против да ям вегански пържоли.

жик-так
жик-так

За това си купувам месото от бакалията и си го готвя сам, да не вземат да ми пробутат треворляк с 0 амино киселини в него! 😉