fbpx
10.8 C
София

Този винт с пружина може да е в основата на една строителна революция

Най-четени

Всички хора са различни и имат нещо уникално, но има и неща, които ни обединяват. Едно от тях е, че на всеки се е случвало да иска да поспи, но да не може, защото шумът от съседите е нетърпим. Замърсяването с шум е много често срещан проблем, който е не само дразнещ, но може да бъде и опасен по много начини.

Какво обаче, ако решението на проблема не е да удебелим стените и таваните до безкрай, а просто да използваме тези пружини с винтчета?

Това смята изследовател от Университета на Малмьо. Неговото име е Хакан Вернерсон. Той работи в Катедра „Материалознание и приложна математика“. Разработил е винт, който можеш да намали на половина нивото на възприет звук във всяка сграда. И това е добра новина не само за живущите там, но и за строителите, които я издигат.

„С нашия винт можеш да монтираш гипроскартон директно върху стените, освобождавайки много свободно място. Място, което ще става все по-ценно и все по-скъпо.“, обяснява той в изявление.

Разработката е направил в колаборация със специалист по акустика. И най-интересното е, че нямаме нужда от по-дебели стени, по-дебели подове, допълнителна изолация, скъпи акустични профили или каквито и да е други елементи. Просто трябва да заменим стандартните винтове с тези специални такива. И да, това ще намали замърсяването с шум.

И работи по много прост начин. Тези винтове ограничават предаването на вибрациите в гипсокартона. Въпросният винт е разделен в средата от пружина, която е разположена вътре в него. Разделя звуковите вълни. Върхът на винта влиза в стената, главата му държи гипсокартона, а между тях е създадена тънка здрава механична връзка, за да се предотврати напредването на звуковите вълни.

В резултат на всичко това, хората в стаята чуват по-малко от шума. Създава се динамика, която омекотява значително звуковите вълни.

Разработката е тествана в The Sound лабораториите за проучване във Великобритания, в Техническия университет на Дания, както и в Изследователските институти RISE на Sweden AB Mechanical.

Тестовете в лабораториите показват, че се стига до намаление на нивото на шум от девет децибела при стандартен гипсокартон, просто от подмяната на винтовете. И от там се прави корелация, че е фектът може да е наполовина по-малко приет шум.

За сега революционния винт остава на експериментално ниво. Все още не е влязъл на пазара и според Вернерсон има нужда от повече примери на проекти и инсталации, където винтовете се използват. Едва тогава може да се премине към серийно производство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини