fbpx
-4.2 C
София

Този предприемач произвежда диаманти от преработен въглероден диоксид

Най-четени

Диамантите, наричани още елмаз, са минерален, естествен полиморфен алотроп на въглерода. Наречен е така заради високата му твърдост и устойчивостта му на корозия и е един от най-ценените скъпоценни камъни в бижутерията. Ценен е като скъпоценен още от древни времена, благодарение на изключителните му оптични свойства на дисперсия на светлината, които запленяват всички.

Но добивът на диаманти е един изключително замърсяващ и неекологичен процес. Един еко предприемач обаче ни кара скоро да очакваме въглерод-отрицателни диаманти, направено само и единствено от атмосферен CO2 и дъждовна вода.

Британската компания за чиста енергия Ecotricity, основана от природозащитника Дейл Винс, заяви пред The Guardian, че планира да направи екологична диамантената индустрия, която има разрушителни последици за околната среда и е изцапана с доста кръв. Планът на Винс е да извлича парникови газове от атмосферата на нашата планета и да ги използва, за да създаде по-еко съобразна и морално отговорна версия на скъпоценните камъни.

Обратен курс

За да получат само един карат – 0,2 грама от традиционен диамант, според The Guardian, миньорите може да се наложи да изкопаят до 2,2 милиона паунда скали, да използват 1028 галона вода и да изхвърлят 238 паунда въглероден диоксид в атмосферата, както се споменава в статията.

Ecotricity се надява да обърне посоката на този унищожителен за природата и околната среда процес чрез извличане на въглероден диоксид от атмосферата и по-екологично произвеждане на метан, който е ключова съставка за синтеза на диаманти, чрез добив на молекули водород от дъждовна вода и захранване на целия процес чрез вятърна и слънчева енергия.

Малхимия

Полученият чрез този процес диамант ще бъде идентичен с този, изваден от земята. Винс казва, че неговата компания е в състояние да произвежда около 200 карата всеки месец.

„Произвеждането на диаманти не изисква нищо повече от това, което природата дава на всички ни – небето, въздуха, който дишаме и водата, която е важна за нашето тяло и живот. Но ако използваме подземните, човешките и водните ресурси по неравновесен начин, това е сигурен път към самоунищожение и катаклизъм, и то в производството на скъпоценен камък, който не е от жизненоважно и първично значение. Не е нужно да добиваме диаманти от земята, можем да ги произведем от природните ресурси, които се намират около всички нас“, казва Винс пред The Guardian.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини