fbpx
3.8 C
София

„Този робот ще стане пълноценен партньор на хората“: Илън Мъск представи два прототипа на Optimus

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В самия край на месец септември, по време на събитието Tesla 2022 AI Day, Илън Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот Optimus. Това е първото поколение Optimus, което все още не прилича много на представения преди година модел.

Първият прототип носи името Bumble C и се оказа, че още от месец февруари тази година работи и се обучава в гигафабриката на Tesla във Фримонт.  Той вече може да извършва някои основни операции по сглобяването на електромобилите, а обучението на този ИИ е изключително интензивно.

По време на презентацията Bumble C излезе на сцената, разходи се по нея и помаха с ръка на публиката.

Малко по-късно Tesla показа и усъвършенстваната версия Bumble C, предназначена за масово производство.

Роботът се управлява дистанционно чрез  Wi-Fi или LTE от отделен изкуствен интелект. В гърдите му е поставена акумулаторна батерия с капацитет 2,4 KWh.  Инсталираният в робота хардуер е почти същият като в електромобилите на Tesla. Начинът на работа също е подобен: роботът, а след време роботите, постепенно се обучават на нови действия и едновременно с това изпращат натрупаната информация към централен ИИ, който я обобщава и анализира.

Tesla заяви, че възнамерява да използва хиляди хуманоидни роботи Optimus в своите заводи, като цената на един от тях ще бъде около $20 000.

Мъск е уверен, че Optimus може напълно да реши проблема с недостига на работна сила и да промени световната икономика. Роботът постепенно ще бъде обучен да извършва най-опростените операции и постепенно ще поеме всичката монотонна, опасна и скучна работа. С течение на времето той ще се усъвършенства и ще може да извършва много по-широк кръг от задачи.

Мъск е убеден, че Optimus постепенно ще стане изключително способен робот, който ще бъде пълноценен партньор на хората. Tesla възнамерява да произведе милиони бройки, като след време цената на Optimus ще бъде около $20 хилияди – по-малко от цената на един електромобил.

Реакциите на хората след тази презентация са многобройни. Това не е за учудване, понеже един универсален антропоморфен  и енергийно независим робот при цена приблизително минималната годишна работна заплата в някоя що-годе развита страна, може наистина да постави началото на една съвсем нова промишлена революция. Една евтина роботизирана ръка, която може да бъде обучена на всякакви действия може да промени промишлеността. Тази област на използване на изкуствения интелект може да се развие дори по-бързо от автопилота на Tesla, понеже при FSD има много високи изисквания относно безопасността и най-различни юридически спънки. Един хуманоиден робот, който се обучава по-бързо и от автопилота, може да промени цялата промишленост.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

32 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини