fbpx
20.8 C
София

Топенето на Антарктика може да покачи нивата на океаните и моретата повече от очакваното

Най-четени

Тъй като нарастващите глобални температури продължават да топят леда в Антарктида, учените прогнозират, че през следващите десетилетия ще се сблъскаме със сериозни проблеми – от покачване на морското равнище до опустошителни бури и повишаване на температурите дори по-бързо, тъй като има по-малко лед, който да отразява топлина.

Сега се оказва, че всички тези проблеми могат да бъдат дори още по-лоши, отколкото учените прогнозираха, според изследване, публикувано в списанието Climate Dynamics. Съществуващите климатични модели могат да предсказват топенето на лед въз основа на средните условия в климата, но отчитането на променливите крайности дава много по-ужасяваща картина.

Ускорен апокалипсис

Климатичните модели, които учените разглеждат сега, представят колко хаотични могат да бъдат метеорологичните модели, твърди авторът на изследването и изследовател на климата Крис Форест в прес съобщение. Отчитайки променливите колебания, работата на Форест показва, че ледената покривка на Антарктика може да се стопи до нива, които учените досега са очаквали да бъдат достигнати най-рано поне след 20 години.

Като се вземе предвид, че топящият се лед може да повиши нивото на морето с допълнителни 2,7 до 4,3 инча като общите нива да достигнат от 10,6 до 14,9 инча, които по-опростените модели прогнозират до 2100 година.

„Знаем, че ледените покривки се топят, докато глобалните температури се покачват, но остава несигурността относно това колко бързо ще се случи това“, казва Форест в своето изявление.

Бурен прилив

Това предполага, че експертите подценяват колко лошо може да бъде въздействието на изменението на климата, което означава, че може да се наложи да променят скоро курса.

„Това допълнително топене на ледовете ще повлияе на ураганните бури по целия свят“, казва Форест. „Важно е да разберем по-добре тези процеди, допринасящи за допълнителната загуба на лед, тъй като ледените покривки се топят много по-бързо, отколкото очаквахме.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини