Топ шефовете на Apple получиха бонуси за 400 милиона долара

0
25

Технологичният гигант Apple раздаде огромни бонуси на своите висши ръководители. Те са получили акции от компанията, които към днешна дата се оценяват на около 400 милиона долара, предаде Mashable.

Шест от вицепрезидентите на компанията са получили по 150 хиляди акции от дяловете на базираната в Купертино компания. Седмият е получил само 100 хиляди, тъй като заема поста си едва от септември, а и при назначаването си е получил други 100 хиляди акции. В момента една акция от Apple струва около 400 долара, така че бонусите на шестимата вицепрезиденти се оценяват на около 60 милиона долара за всеки, докато седмият получава 40 милиона долара.

Получателите на бонусите няма да могат да се възползват от придобивките си незабавно. Шестимата вицепрезиденти ще имат право да изтъргуват едната половина от акциите си чак в средата на 2012 година, а другата половина ще е достъпна за тях през март 2016 година. Най-пресният вицепрезидент ще получи достъп до 25% от акциите си през есента на 2014 година, а останалите 75% ще попаднат под контрола му две години по-късно.

Изпълнителният директор на компанията Тим Кук няма да получи бонус, но той вече взе един милион акции при назначаването си на най-високия пост. Те се оценяват на 400 милиона долара и Кук ще получи пълен достъп над тях чак след десет години.

Ограничението за продажба на акциите играе ролята на стимул за шефовете на компанията. Ако си свършат работата добре, те ще станат още по-богати, когато достъпът им до ценните книжа бъде напълно отключен.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари