Торентите отвръщат на удара

34
5

От компютри в няколко министерства и големи държавни агенции се извършва почти половината от трафика на пиратска продукция, твърди един от най-популярните в България посредници за обмяна на информация през интернет. В неделя във форума му бе публикувана само част от големия според администратора на сайта списък с държавни ведомства, направили близо 47% от общия трафик от нелегално споделяните файлове на техния тракер. Първите три имена в списъка са Министерството на финансите с генериран трафик от 411 терабайта, следвано от Националния осигурителен институт с двойно по-голям обем от 873 терабайта и МВР – с 544 терабайта, главно хитови и порнопродукции. Според администратора на тракера най-изявените ъплоудъри изобщо в българското интернет пространство използват международния канал на правителствените мрежи, чийто основен доставчик е БТК.

Така точно на третия ден, след като НСБОП съобщи резултатите от поредната си антипиратска спецакция – този път в домовете на четирима от най-активните ъплоудъри на файлове, торентите отвърнаха на удара. Ако информацията се потвърди, тя ще означава, че служители на финансовото министерство са участвали в разпространяване в интернет на приблизително на 30 хиляди филма от най-популярния divx формат. Обемът от 411 терабайта се равнява още на 100 хиляди DVD-та или на 68 хил. песни.

Началото на специализираните полицейски проверки на НСБОП е на 28 април. На същата дата външнотърговското министерство на САЩ публикува годишния си доклад за защита на интелектуалната собственост, в който България остава под наблюдение и се отправят специални критики за „растящия проблем с интернет пиратството“.

Повод за последната акция става сигнал на Нова телевизия, че 15-годишно момче разпространява терористична литература. Става дума за публикуваната в САЩ „Настолна книга на наемния убиец“, по която вече има извършени убийства. На компютъра на малолетния пират, известен с псевдонима Кевин, намират 4.5 терабайта информация. Освен Кевин служителите на НСБОП задържат в „работен режим“ и трима от най-активните ъплоудъри (качват незаконни музика, филми и интенет). Един от тях носи титлата „Модератор“, която според запознати не се дава от администратора заради големите обеми качена на торент тракера информация, а за ролята му на човек, който следи за спазване на правилата. По данни на НСБОП коефициентът му показва, че е качил 70 пъти повече информация, отколкото е изтеглил от интернет.

Общото между четиримата, научи, е, че са клиенти на един и същ торент сайт и са сред общо 17 хиляди лица, засечени досега от НСБОП, които са качвали и сваляли незаконно филми, музика и софтуер от същото място. „Наблюдаваме потребителите с най-голям трафик и ги откриваме по IP адреса им „, каза Светослав Василев, зам.-директор на столичното следствие. По думите му оттук нататък ще има постоянни проверки. Полицията обаче успява да провери само един-двама пирати на ден. Причина за това е 5-часовият срок, необходим според новия Наказателно-процесуален кодекс да се получи разрешение за обиск.

Акциите срещу домашни потребители повдигат въпроса излязоха ли фрий сървърите от фокуса на антипиратите? „Големите доставчици на съдържание не са извън вниманието на полицията. Ако разпространяват пиратски продукти, без да плащат авторски права, ще бъдат подсъдими по закон“, обясни още Василев.

Според Велизар Соколов, представител на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, е трудно да се търси съучастие на доставчиците на съдържание, защото незаконното съдържание се намира върху торентите и няма копия върху фрий сървърите. „В случая не услугата, а съдържанието нарушава правата“, поясни Соколов и допълни, че четиримата задържани са качили общо 30-ина терабайта информация, каквато администраторите трудно могат да следят. Косвено уличаване обаче е възможно заради раздаваните от администраторите титли от рода на „Модератора“ и „VIP клиент“, които се получават за определени заслуги.

Срещу четиримата задържани от НСБОП е повдигнато обвинение по чл.172а от НК. „Наказанията в досегашния НК са затвор от една до пет години и глоба до 3 хил. лв., но в новия кодекс този срок ще бъде вече 8 години, а размерът на глобата различен за всеки отделен случай“, уточни Соколов.

Акцията на НСБОП бе приветствана официално от Българската асоциация на музикалните продуценти, чиято декларация придаде особен смисъл на „безпрецедентните“ действия на антимафиотите. „Надяваме се, че тези мерки са добро послание към Европейската комисия, която в предишните си мониторингови доклади посочи защитата на интелектуалната собственост в България като един от най-големите проблеми пред членството на страната ни в ЕС“, се казва в текста, разпространен в петък. „Анонимността в интернет е мит и когато се извършва незаконна дейност в интернет, никой не е недосегаем, дори и пред домашния си компютър“, предупреждават от БАМП.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

34 коментара за "Торентите отвръщат на удара"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fixt00l
Fixt00l

Нека да покажат тая статистика за traffic на Европейската Комисия,че да не влезем никога в Е$ и да си гледаме/слушаме,каквото ни е на душата,на воля!:drink: Аз съм свалил по-малко от 2 TB,а ония вече гонят…1 PB,просто нямам думи!

nicsan88
nicsan88

Всяко чудо за три дни :cheers:

RUFF
RUFF

Да ми вдигнат заплатата (която в момента е 800 лева без данъците и осигуровките) със 100 % и се заклевам ще спра да свалям „пиратски“ софтуер, филми, музика и тн. и ще започна да си го закупувам ЛЕГАЛНО, ЗАЩОТО ще имам такава възможност

ПС: Тока поскъпна, водата, храната, цигарите, алкохола, а заплатите ги вдигнаха с 10 лева!! Е няма как да стане, като започнат да ни дават достатъчно и ние ще започнем да си плащаме 🙂

Spiderm@n
Spiderm@n

Еми цените стават европейски, нищо не е казано за заплатите, има време. Ами незнам дали ще си купувам софтуер-а, дори да ми направят заплатата 2000лв, щото ползвам софтуер, който струва маааааааааааааааалко повече. Аве те преди години пак тръгнаха да правят такива работи и нещо умре. Няма да стане. Няма да се логна, нямат право да ме карат, т’ва е лична, поверителна информация. А в тракерите не пише цялото IP, за да го видят трябва и те да я теглят тая информация, а доставчиците май нямат право да я предоставят. Аве ае да видим к’во ше стане.

pimmynimmy
pimmynimmy
КАКВО ДА НАПРАВИМ АКО НСБОП ИЛИ ПОЛИЦИЯТА СЕ ОПИТА ДА НИ НАБЕДИ В ПИРАТСТВО И ДА ИЗВЪРШИ ОБИСК 1. Поискайте да Ви представят постановлението, възоснова на което искат да влязат в жилището Ви. То трябва да е подписано от съдия (чл. 161, ал. 1 от НПК). Вероятно ще Ви пробутат някакъв документ подписан от някой дознател, мотивирайки се с изключението по чл. 161, ал. 2 от НПК. В този случай в присъствието на поемните лица (задължително е да има такива иначе самото действие на полицията е невалидно) им обяснете, че в случая не е налице неотложен случай, поради което това… Виж още »
C0ldblooded
C0ldblooded

Евалата – добра стъпка

petarcho
petarcho
Да го духат и полицаи и правителство. а съм държавен служител и заплатата ми е 271 лева! а да питам ония умните, как да разработвам проекти , като едно студио ми е поне 4 заплати.Да ме хранят и гледат пък да си го взема. Да питам уважаемите там МВР и тем подобни , толкова ли са закъсали, че на порно индустрия са го ударили!? Ай сега, като сваляме това илииначе , да минат по техномаркетите, Технополисите, и метро ,за да видат как компютър за 1000 лева, има и ОС дето е за 340 лева а частите за поне 900 .Е… Виж още »
iambbbbob
iambbbbob

Много интересно писание. Изглежда си запознат с материята. Ще ти бъде ли удобно да разшириш малко написаното и да стане статия със съвети от рода на „Кога действията на полицията са законни и кога не са?“. Т.е. статия, която не е насочена към това как престъпниците да останат ненаказани, а по-скоро към това как всичко трябва да е законно от страна на полицията и от страна на обикновения човек. Също така предполагам, че на всички ни ще бъде интересно кога нарушаваме закона и кога не.
Благодаря предварително.

petarcho
petarcho
Това за Статия?! весеки грамотен човек може да чете, има с и закони които има, разпоредби , кой на какво му е позволено и какво не. Второ, решили са да правят нещо , без да знаят какво! Да си оправят нещата, тогава да правят хайки. Те ако тръгнат по домовете, то почти 99 на 100 компютъра е без лиценз? Какво правим тогава?! Или някой техен човек е ядосан и иска да си профука буклуците ! Фирмите, да помислят колко е минималната заплата и дали може да си го позволи.Държавата да помислил, как да ни образоват а не да търсят под… Виж още »
dimitar
dimitar

това е писано от payforfree, и просто copy/paste

petarcho
petarcho

Поне да се знае кой как да се предпази!
то като се едно , да те „таковам“ и като се изпразня в тебе да ти дам презерватива с противозачатъчни

Hannibal
Hannibal

Защо ли са погнали обикновените поребители? Ами много просто нали трябва да покажем пред ЕС че имаме действаща правосъдна система. А ако не погнат обикновения човек трябва да се изпозатворят един други. Така че честито на всички и на другите избори да гласуване пак за същите 😉

valbg
valbg

Не отварям вратата – няма ме вкъщи…
апропо аз съм на БТК АДСЛ в къщи и се разклонява на двама с динамично не реално ip нали така ще им е трудно да ме засекат или да пускам сокс прокси (да с и припомним преди 3 години когато хакнаха комп. в пентагона не успяха да хванат звъшителите – защитени прокси сърв. триещи данните за потребителите използвали ги в рамките на 5 мин.) та да ви кажа саго големи риби се фащат на въдицаа

petarcho
petarcho

То ще им е проблема, докато някой не им удари техните сървъри и да ги видим , скоро некой ще настъпят и да ги видим бнез информация , деба селската полиция!

pimmynimmy
pimmynimmy

в отговор на iambbbbob

Да обвиняваш народа си, че е престъпник, след като си го докарал до просешка тояга е признак или на ниска интелигентност, или на безочие.
А що се отнася да истинските законност и ред, те ще настъпят едва тогава, когато държавните престъпници и мафиоти бъдат вкарани зад решетките, но това ще стане с една друга полиция и прокуратура.

waterjess
waterjess
До колкото знам в чужбина не закачат много обикновения потребител, защото той като отиде на работа в много случаи иска да работи с ОС и програми, които вече е ползвал и познава. Винаги има изключения, но като цяло така се случва доста често. Освен това защо да гонят обикновените потребители, като все пак там хората във фирмите си купуват лицензите на програмите, които ползват. Че могат да си го позволят – това е друг въпрос. Освен това да подгониш обикновените потребители – според мен това е като да вадиш нож на умряло куче. Понеже не се борят с престъпността, дайте… Виж още »
Spiderm@n
Spiderm@n

Някой писа че по 2-3-ма на ден могат да проверяват. Ами някой сметна ли че 17 000 / 3 = 5666.666(6), и като добавим на всеки 5 дни по 2 почивни (и тва само редовните, не броим големите празници и т.н.) прави около 20 години. Ше има да проверяват, аз дотогава ше наравя повече ъплоуд от тия тримата взети заедно.

pavl0v
pavl0v
christo
christo

Цитат:


Повод за последната акция става сигнал на Нова телевизия, че 15-годишно момче разпространява терористична литература. Става дума за публикуваната в САЩ „Настолна книга на наемния убиец“, по която вече има извършени убийства. На компютъра на малолетния пират, известен с псевдонима Кевин, намират 4.5 терабайта информация.


Искам аз системата на момчето … Компютър с 4.5 терабайт-а място …. .

doomtrans
doomtrans

Някои новинари неразбират какво пишат .. или тия от НСБОП изобщо незнаят какво правят и дават Абсурдна информация .. 😀

KiriL Cox
KiriL Cox

ХАХААХ а така аадмините на торрент-тракърите изкарайте им кирливите ризи на тия там „горе“,само че на тях никой нищо няма да им направи,но ние нека да си знаеме
Все пак рибата се вмерисва от към главата нали 🙂
Я да кажат там „горе“ дали ОС им е легално закупена пък тогава да гонят нас ..
Абе и кво прайме когато „проследиме“IP-тата и някои от тях ги заведат до правителството ??? АХАХААХАХ OOOPS

monos
monos

Споредмен конкретно за“Отвръщането на удъра“…това беше най-глупавото нещо, което можаха да измислят от Арена, като по този начин нанесоха многократно по-голям удър върху себе си и сички ползватели…обърнаха прожекторите в погрешна посока и ако половината от хората, ъплоудвали до този момент са вече възпрепятствани…то НСБОП не са си и мечтали за такъв бърз успех!!!

Незнам не съм най-умния на земята несъм дори и втори ( от зад напред ) 🙂 но каквото се стори от тях в тази статия, немогат да сторят всичките звена на полицейската структура 😮

akademika
akademika

Ами да ви кажа вратата у нас е достатъчно дебела ( приблизително 10 см и е направена от стомана, като дори и с пистолет не могат да я пробият) така че ще издържи до 1-2 мин. за да направя нужния low-level format , и да сложа дисковете в микровълновата…. :B)

Feelgood
Feelgood

С „Kazaa“ пребориха ли се?Да го духат!А вие си помислете как да отвърнем на удара,защото тук всеки голям го вади ама ….за жалост-мек.

saentist
saentist
Са да ви обесня как точно става Значи на полицаите им показват що е торент, после всички опитват, следва обширна тренировачна практика с изучаване на тънкости за сиидване и лиичване. Изпит по сваляне на торенти следва демонстрация пред колеги от други районни междувременно на всичко свалено се прави бекъп които се съхранява в домашни условия (ако случаино се случи нещо с РПУ-то). В НОИ са попитали колко трябва да дигнат осигуровките, на кадрите ползвали Тракер услуги. Там проучили вапроса отново от начало за да изчислят с точност, и прехвърлили на финансовото за финансовата част, там като разбрали че е безплатно… Виж още »
petarcho
petarcho

А сега как хакерите им пробиват компютрите и им теглят обясненията … Нека и тех да се публикуват на полицаичетата поне ги научете как се борави с това, иначе, секи, който малко си има представа ша им тегли обяснения …
те нека така да си предоставят файловете, нека и делата да си сийдват , нека им !
Лайнари прости!

imperia
imperia

хахаха. това беше много силно. евала.

sh3RifF
sh3RifF

всичко това е да се направят за пред ЕС,гадовете,че вероятността да ни отсвирят и да не ни приемат през 2007 година е огромна:lol: .Това са неща,които се правят и пред избори,гонят обикновенните хора,вместо да си приберат големите риби.Ако не сте им свикнали на номерата,свиквайте :rolleyes: .

zik77777
zik77777

Какво стана с следователя споделил компа през DC++:wub: :wub: :wub: :speak:

dred
dred

A какво ще стане ако се обединим и в един и същ момент влезем да разгледаме даден сайт /на тези проверяващите/ дали ще им издържи сървъра на многото заявки от нас,все пак няма да вършим нищо незаконно! :sobbing:

sh3RifF
sh3RifF

То и на тях ще им дойде времето,но първо на мушка са Нова телевизия,че от тях тръгна всичко:sobbing: .А тези ченгенца и те ще се опарят,имам познати от тях и те само порно дърпат от Арената,сметнете колко са закъсали горките:wub: .Ама така е като са толкова тъпи че да не могат една жена да свалят и се мислят за господ:baby: :clap:

KiriL Cox
KiriL Cox

То за да свалиш една жена се иска малко акъл,а под фуражката такова нещо не вирее…
Затова порното е добра алтернатива,или другия вариант да си земе промоция от някоя проститутка,щото те са полицай и за тях всичко е free.

leirbag
leirbag

Ами то от тях друго нищо не става. Затова е казано: На полицай не можеш да се опреш освен на оная му работа…А и тези неща които се вършат не са работа на полицията, а на съвсем друга инстанция….ама трай народе!

biotmessiah
biotmessiah

истината е че трябва да изоставиме пиратството (вече е отживелица) и масово да се отдедеме на бизнеса с оръжие, търговия с наркорици и проституция (там е майката)…ще се стреляме по улиците (явно) и никой нищо няма да ни каже …то нали полицайте се занимават със същия бизнес и явно има далаверка. Ще изнасяме бели робини у Турско и от онея наште добрите калашници, (през Македония и Албания) на Запад. Това е чиста работа…