Торент тракерът ArenaBG спря работа този следобед

24
8310

Около 15:00 българският торент тракер ArenaBG спря да работи. При опит да се отвори домейна следваше опит от няколко секунди за пренасочване, което не се осъществяваше успешно и всичко завършваше с грешка 404 Not Found. Ситуацията продължи около час, след което работата на сайта отново бе подновена.

За проблемите с достъпа до един от най-популярните български торент тракери веднага алармираха редица потребители, които не можеха да отворят сайта, а на страницата на Arena във Facebook се появи съобщение, че е „временно неразположен“.

Епизодични проблеми в работата на ArenaBG е имало и друг път, но новината за това идва след като миналата седмица стана ясно, че Българското правителство активно работи над свалянето на няколко големи торент сайта, както разбираме от TorrentFreak.

Може би именно тя, големият интерес към темата и завишеното използване на сайта,  заради социалната изолация на много хора в домовете им, доведе до бързото оплакване от много потребители.

Преди няколко дни стана ясно, че ГДБОП си сътрудничи с американски институции за спирането на сървърите и отнемането на домейн имената. Като главни цели са посочени Zamunda.net и ArenaBG, но се работи и срещу RarBG.to и Zelka.org. Днешна проверка показа, че няма достъп и до RarBG.to, както и до Zelka.org, но все още има достъп до Zamunda. Причините за това могат да се крият не в акция на компетентните държавни органи, които не публикуваха никаква официална информация, а в претоварване на сайтовете, които се използват много повече заради оставането на много хора в домовете им и забавянето на интернет в България като цяло.

Цялата новина от миналата седмица за предстоящото спиране на българските торент сайтове можете да прочетете тук:

Българските власти планират да свалят най-големите родни торент тракери с подкрепата на САЩ

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
24 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари