Трафикът към Google+ спадна с 60%

8
30

Трафикът към новата социална мрежа Google+ е спаднал с 60% след огромния скок, който беше регистриран при официалното пускане на услугата, което стана на 20 септември. В момента нивата на популярност, които има обещаващата мрежа са се върнали до размерите, които се наблюдаваха по време на бета тестовете, информира Digital Trends.

Данните за трафика към Google+ са неофициални и идват от пазарните анализатори в Chitika. Те са установили, че новата социална мрежа предизвиква любопитството на потребителите, но не успява да ги накара да се връщат, за да ползват услугата достатъчно редовно.

Само седмица след официалното отваряне на регистрациите в Google+ за всички беше отбелязан растеж в трафика, който възлизаше на около 1269%. След това обаче е започнал плавен спад, който се запазва и до днес. Към момента не се знае кога ще спре загубата на потребителския интерес.

Пределно ясно е, че от Google успяха да предизвикат интереса на потребителите, но запазването на спечелената аудитория е съвсем друг въпрос. Специалистите от Chitika вярват, че основната причина за отлива е фактът, че реално погледнато Google+ не предлага нищо по-различно от това, което може да се намери и при лидера Facebook. Новата социална мрежа няма сериозни отличителни белези, които да я разграничат от сайта на Марк Зукърбърг. Почти всички използват Facebook и трябва някаква много сериозна причина, която да накара хората да сменят основната си социална мрежа.

Google се опитва да запази потребителите си като им предлага всевъзможни екстри от рода на игрите, които могат да бъдат намерени и във Facebook. Едно от свежите попълнения е популярната заигравка CityVille. По всичко личи, че дори игрите не са достатъчни за да накарат хората да се връщат регулярно в Google+. В това има логика, тъй като статистиките показват, че потребителите на Facebook прекарват едва 10% от времето си за игри и други приложения, така че влиянието на тези елементи не е толкова голямо, колкото са се надявали стратезите на Google+.

Решението на Google да пусне свободните регистрации в своята социална мрежа съвпадна с големите промени във Facebook, които не се харесаха на голяма част от потребителите. Едва ли може да се избере по-добър момент за атака към лидера в тази област, но по съвсем друг начин стои въпросът със запазването на спечелените територии, което се оказва много по-трудно, отколкото изглежда. Войната все още не е загубена и на Google трябва да е ясно, че не може да се появи от нищото с нова услуга и да завладее бързо вниманието на хората.

В интернет успешните проекти се развиват бавно, а единствения начин да се ускори процесът е наливането на огромни парични суми за реклама. По подобен начин действа Microsoft с търсачката Bing, която обаче все още носи огромни загуби, възлизащи на милиарди долари.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари