fbpx
2.1 C
София

Тревога обзе технологичните гиганти покрай придобиването на Arm от Nvidia

Най-четени

Microsoft, Google и Qualcomm изразиха загриженост пред регулаторите относно придобиването на  Arm от Nvidia, според докладите на CNBC и Bloomberg. Компаниите са се обърнали към регулаторите в САЩ, ЕС, Великобритания и Китай, съобщавайки със загриженост, че Nvidia може да промени начина, по който Arm лицензира своята технология за производство на чипове.

Nvidia се ангажира, че няма да използва контрола си върху компанията, след като я придобие, за да промени начина ѝ на взаимодействие с други бизнеси. Отговаряйки на подобен въпрос пред Financial Times, главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг каза, че може „недвусмислено да заяви, че Nvidia ще поддържа отворения модел за лицензиране на Arm. Нямаме намерение да „задушаваме“ или „отказваме“ доставката на Arm на който и да е клиент. “

Съперниците на Nvidia обаче твърдят, че поддържането на неутралност на Arm и неизползването на нейните технологии за собствените печалби на Nvidia не е това, което компанията би могла да стимулира – особено не след като плати 40 млрд. долара за нея. Ограниченията за лицензиране обаче биха навредили на компаниите, които се възползват от възможността да използват под лиценз технологиите на Arm. Според съобщенията Google и Microsoft работят върху собствените си чипове, базирани на Arm, а процесорите на Qualcomm са базирани на архитектурата.

От своя страна Nvidia твърди, че придобиването е свързано с прокарването на AI, което е област, върху която Nvidia се е съсредоточила силно – от подобряването на технологиите за машинно обучение, през своите графични карти до работата по самоуправляващи се автомобили. Технологията с ниска мощност на Arm може да помогне на Nvidia да разпространи AI на повече места, но компанията също ще трябва да измисли какво да прави с всичко останало, което Arm прави и притежава – главно, захранвайки почти всеки съществуващ мобилен телефон, както и да държи ключа за компютърните компании, които се движат далеч от влиянието на Intel.

Очевидно регулаторите внимателно разглеждат сделката, за да определят дали тя ще даде на Nvidia твърде много власт в бизнеса с производство на чипове: според CNBC Федералната търговска комисия е поискала от Nvidia и Arm да ѝ дадат повече информация и може да разговаря с „други компании, които може да разполагат с подходяща информация. “

Междувременно представители на Обединеното кралство и ЕС обещаха да „разследват задълбочено“ сделката. Много вероятно е те да чуят много възражения не само от Google, Microsoft и Qualcomm, но и от други в производството на чипове, които са загрижени за споразумението им за отворено лицензиране с Arm, което може да бъде засегнато от сливането с Nvidia.

Тези компании имат опит с регулаторите и антиконкурентно поведение. Qualcomm трябваше да плати няколко глоби от стотици милиони, а понякога и милиарди долари на властите в Китай, Южна Корея и ЕС за антиконкурентни лицензионни политики. Microsoft, разбира се, имаше своя голям монопол през 90-те години, когато се изправи срещу правителството на САЩ, а Google напоследък е във фокуса на нарастващите антитръстови настроения в САЩ и ЕС.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини