fbpx
7.6 C
София

Тревожите се за икономиката? Вижте тези 5 успешни компании, създадени по времето на „Голямата рецесия“

Най-четени

Тъй като експертите все още спорят дали през следващата година ще настъпи рецесия, може да се опасявате да започвате ново начинание в близко бъдеще.

Това е разбираемо. Когато икономиката е в криза, новите предприятия могат да се сблъскат с по-големи препятствия от обикновено. Спадът може да накара инвеститорите да спрат финансирането си. Потенциалните клиенти могат да се замислят дали да харчат пари за нови продукти.

Но ако историята е показателна, вашата бизнес идея може да процъфтява дори при рецесия. Няколко стартиращи компании направиха точно това, след като стартираха по време на „Голямата рецесия“ (името на финансовата криза, която започва в САЩ и бързо се разпространява и в други части на света), която продължи от края на 2007 година до лятото на 2009 година в повечето държави а у нас тя приключи в края на 2014 година. За пример: В Съединените щати предкризисното ниво на брутния вътрешен продукт е достигнато в средата на 2011 година.

Това е доказателство, че дори трудните времена не са достатъчни, за да попречат на всяка страхотна идея да се превърне в процъфтяващ бизнес – особено ако идеята ви може да спести пари на други хора в трудни времена.

Ето пет такива успешни компании, които стартираха по време на „Голямата рецесия“:

NerdWallet

Помагането на хората да намалят разходите си обикновено е печелившо предложение, независимо от икономическия климат. Това е особено вярно в разгара на рецесията.

Тази идея е накарала Тим Чен да основе популярния уебсайт за лични финанси NerdWallet, след като е бил уволнен от работата си в хедж фонд по време на празничния сезон през 2008 година. Загубата на работата му по това време е била „супер опустошителна“ за сега 39-годишния съосновател и главен изпълнителен директор на NerdWallet, казва той пред CNBC Make It през 2018-та.

Но той добави, че безработицата му е дала и свободата да започне собствен бизнес.

След като задал въпрос на сестра си как да намери кредитна карта с по-ниски такси, Чен казал, че бил „шокиран, че не мога да намеря нищо в Google, което да не е основно маркетингов или рекламен материал“.

Той съставя таблица в Excel, в която сравнява различни кредитни карти, и я изпраща на сестра си, след което решава да създаде уебсайт, който да предлага подобни услуги и на други хора. Миналата година NerdWallet стана публично дружество чрез IPO. Пазарната стойност на компанията на Чен вече е над 700 млн. долара.

Uber

Когато Uber стартира за първи път в началото на 2009 година, той е обявен за по-евтина и по-ефективна алтернатива на извикването на такси на улицата. Не е изненадващо, че идеята за спестяване на пари се хареса на клиентите в условията на рецесия.

Идеята за Uber е вдъхновена отчасти от разходите на съоснователя Гарет Камп в размер на 800 долара за наемане на личен шофьор за него и приятелите му в новогодишната нощ. Той и съоснователят Травис Каланик обсъждат как разделянето на разходите би направило преживяването значително по-евтино и заедно започват работа по създаването на приложението.

Услугата спечели потребителите, които все още бяха свикнали с години да харчат внимателно. Оттогава насам тя имаше някои значителни премеждия по пътя – от обвинения в сексуален тормоз и токсична работна култура до глоба от 20 млн. долара от Федералната търговска комисия в САЩ заради практиките за набиране на шофьори, като всичко това доведе до отстраняването на Каланик през 2017 година.

Тя също така безспорно промени транспортната индустрия, като същевременно вдъхнови конкуренти като Lyft. Днес пазарната стойност на Uber възлиза на около 50 млрд. долара.

Groupon

Спестяването на пари е идеята на Groupon – пазар за електронна търговия, който помага на потребителите да търсят купони и отстъпки за местни търговци на дребно.

Groupon стартира като уебсайт, наречен The Point, който основателят Андрю Мейсън създава през 2007 година като платформа, където хората могат да се събират, за да постигат общи цели. След това настъпва рецесията и потребителите започват да организират групови покупки на продукти, за да спестят пари чрез големи отстъпки.

Мейсън и съоснователят му Ерик Лефкофски забелязват възможността и преименуват платформата на Groupon – смесица от думите „група“ и „купон“.

През последните няколко години не всичко върви гладко. През 2020 година компанията съкрати или освободи от работа 2800 служители, което представлява около 40% от работната ѝ сила, позовавайки се на „влошеното“ състояние на бизнеса в условията на пандемията от COVID-19. По-рано тази година компанията съкрати още 500 работници като част от мерките за съкращаване на разходите, предназначени да генерират положителен паричен поток до края на тази година.

Днес Groupon има повече от 20 млн. активни клиенти – много, но по-малко от половината от 54-те млн. клиенти през 2014 година.

Въпреки това пазарната стойност на публично търгуваната компания е над 200 млн. долара.

Venmo

Платформата за мобилни разплащания Venmo стартира през 2009 година в края на рецесията, вдъхновена от момент на забравяне от страна на съоснователя Икрам Магдън-Исмаил: Той оставя портфейла си вкъщи, преди да посети своя приятел от колежа и бъдещ съосновател Андрю Кортина.

Двамата приятели вече били обсъждали колко полезно би било да се прехвърлят средства на познати с помощта на мобилно приложение, свързано с банковата ви сметка. Неуспехът на Магдън-Исмаил затвърждава идеята в съзнанието им.

През 2013 година PayPal придобива Venmo за 800 млн. долара. В момента приложението има повече от 90 милиона потребители.

И днес приложението е инструмент, свързан с фискалната отговорност. През 2018 година главният изпълнителен директор на PayPal Дан Шулман заяви пред CNBC, че е видял как Venmo помага на хора, израснали по време на Голямата рецесия, да се грижат по-внимателно за парите си.

„За тях е много важно, ако имат собствена независимост, и тези приложения като Venmo са невероятно мощни, за да им помогнат и да им дадат възможност да се грижат за финансовото си състояние“, каза Шулман.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини