fbpx
0.3 C
София

Трейдърите бягат от криптопазарите след фалита на FTX

Най-четени

Дните на дивия запад на криптопазарите отново се завърнаха, тъй като големите търговски дружества, които някога процъфтяваха благодарение на арбитража на ценовите разлики, се оттеглиха след фалита на FTX. Това открива печеливши възможности за всеки, който все още се осмелява да търгува.

Цените на по същество идентични активи на различни платформи се разминават в ясен знак, че доминото все още пада в света на криптотърговията. Разликата между цените на финансиране на идентични фючърси на Биткойн на Binance и OKX например достигна 101 процентни пункта на годишна база и остана поне 10, в сравнение с предимно едноцифрените разлики през миналия месец.

Това е връщане към ранните дни на криптовалутите, когато спекулантите – включително самият бивш главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрид – намираха лесни пари, просто купувайки един актив на борсата и продавайки го за повече на друга. Това е доходоносна форма на количествена търговия, при която се използват алгоритми, за да се печели от тези ценови разлики. Но с навлизането на по-усъвършенствани конвергенти от Уолстрийт на криптопазарите тези разлики се свиха, което направи по-трудно печеленето на пари от тази стратегия.

Сега, когато краят на FTX изпрати тръпки на пазарите на криптовалути, тези играчи – включително големи и неясни количествени фондове – свиват позициите си или дори затварят сделки, което води до това, че тези неправилни цени се задържат по-дълго.

„Ако знаете какво правите и имате увереността да държите парите си на борсите, има много печеливши места за търговия“, каза Крис Тейлър, който управлява криптостратегии в GSA Capital, 17-годишен квантов фонд, който навлезе в зараждащия се клас активи миналата година.

Започната от млади възпитаници на чикагската фирма Jane Street Capital, FTX се рекламира като борса, „изградена от трейдъри, за трейдъри„, с маржин кредитиране и широк набор от деривати. Преди да се разпадне, тя постоянно беше сред петте най-големи борси по отношение на обемите – и любима на квантите.

Изисквания за обезпечение

За разлика от традиционните пазари, където хедж фондовете заемат средства чрез първокласни брокерски къщи, криптотърговците трябва да предоставят обезпечения директно на борсите. Така че, когато FTX започна да ограничава тегленията, тълпи от дребни и професионални спекуланти на практика загубиха достъп до голяма част от наличните си активи за търговия, като всяко възстановяване сега зависи от бавния и вихрен процес на несъстоятелност.

Загубите вече излизат наяве. Кевин Джоу, съосновател на хедж фонда Galois Capital, заяви, че около половината от капитала му е бил блокиран в FTX, според Financial Times. Травис Клинг, който управляваше пари за Point72 Asset Management, преди да започне криптофонд, заяви, че голяма част от активите на фирмата му Ikigai са на фалиралата платформа. Wintermute, един от най-големите маркет мейкъри, заяви, че има 55 млн. долара във FTX.

Тъй като квантите намаляват риска, дислокациите се появяват отново. На най-голямата борса Binance разликата в степента на финансиране между фючърсите на биткойн срещу Binance USD и тези срещу Tether – което означава, че и двете борси следят цената в долари – се е увеличила до средно 15 процентни пункта на годишна база от 9 ноември насам, в сравнение с почти нищо през октомври. (Процентът на финансиране е лихвено плащане, което се използва за поддържане на постоянните фючърси в съответствие със спот цената).

„Всички се насочват към хълмовете“, каза Мичъл Донг, главен изпълнителен директор на Pythagoras Investments, който наблюдава около 100 млн. долара. Връщането на някои ценови спредове показва, че „нещата, които преди са били уредени, не са толкова уредени“.

Стратегия за експозиция

Фирмата му отписва експозициите си от 1% и 7% към FTX съответно в пазарно неутралните си фондове и фондовете, следващи тенденциите, добави той.

Fasanara Digital, която управлява около 100 млн. долара, е намалила рисковата си експозиция почти до нула, казва партньорът Никита Фадеев.

Трейдърите сега трябва да решат дали да отпишат експозицията си към FTX или да създадат т.нар. страничен джоб, който да отдели тези активи от основния фонд, казва Барнали Бисвал, главен инвестиционен директор в Atitlan Asset Management, който управлява фонд, разпределящ средства към различни квантови мениджъри и имащ 75% в брой в момента.

„Вековните арбитражни стратегии са все по-изгодни“, казва бившият управляващ директор на Goldman Sachs. „Въпреки това рискът от разпространение е повишен. Затова ние сме консервативни в подхода си.“

През по-голямата част от историята на криптовалутите до миналата година пазарът изобилстваше с очевидни неефективности, привличайки чикагски гиганти като Jump Trading и Jane Street. С появата на професионални трейдъри, които бяха свикнали да избират стотинки на далеч по-конкурентни основни пазари като американските акции, тези ценови разлики се свиха и лесните пари изчезнаха.

Завръщането на тези аномалии сега е знак, че падането на FTX е разтърсило квантовите трейдъри дори повече, отколкото другите крипто сривове тази година, като смъртта на TerraUSD и Three Arrows Capital. Биткойнът спадна с още 21% този месец, с което загубата му през 2022 г. достигна 65%.

Падането на това, което някога беше надеждна борса, ще накара професионалните трейдъри да търсят начини да избегнат поставянето на обезпечения в каквито и да било централизирани платформи, например като вместо това използват първокласни брокери, казва Тейлър от GSA. Накратко, те ще искат криптовалутите да приличат повече на Уолстрийт – ако борсите го позволят.

„Имаше много по-голямо доверие в FTX, отколкото в Terra/Luna“, казва той. „Сега виждате как някои от големите играчи се отдръпват не напълно, а се опитват да имат по-малко обезпечения на централизираните борси и да мислят повече за риска от контрагента.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини