Коронавирусната криза изкара на показ нелицеприятни истини и скрити проблеми в редица сектори. Един от тях без съмнение е футбола. Футболни срещи продължават да се играят, но стадионите са празни и играчите не могат да чуват виковете на подкрепа от страна на запалянковците. Най-вече на тези от тях, които са дошли да окуражават своите любимци. Вместо това, те са свидетели на език на омразата онлайн. Това и провокира наскоро, бившият футболист на лондонския „Арсенал“ и френския национален отбор Тиери Анри да обяви официално, че прекратява участието си в социалните мрежи. Действието на Анри е в знак на протест от негова страна срещу социалните платформи, заради това, че те не предприемат стъпки срещу анонимни потребители, които упражняват вербален тормоз и отправят расистки обиди към другите потребители на мрежите. Според известен треньор и други футболисти би трябвало да последват примера на Анри.

Става дума за Гарет Саутгейт, треньор на националния футболен отбор на Англия, който смята, че е добре и неговите футболисти да последват примера на бившия „топчия“. Саутгейт обаче не възнамерява да налага забрана за използването им по време на европейското първенство, което ще се проведе това лято.

„Това е нещо, над което е добре да се замислят всички играчи и всички известни хора, които са обект на подобен род негативни реакции“, споделя Саутгейт, цитиран от „Ройтерс“. „И не става дума само за известните хора, а говорим и за деца, които могат да станат обекти на подобно отношение. Това е нещо, за което е добре да помислят всички: искате ли да се поставяте сами в подобна ситуация?“.

„Ако попитате всеки един треньор в страната, той ще ви каже, че едно от най-големите му притеснения е, че щом влязат в съблекалните, играчите включват веднага телефоните си и това е деликатен момент, ако току-що са играли мач. Те са уморени и изтощени. И какво чуват?“, продължава Саутгейт. Самият той споделя, че е скъсал връзката си със социалните мрежи още през 2013, когато е станал треньор на английския младежки национален отбор. „Когато сме на лагер се опитвам да се изключвам от всички външни медии, което не е много добре, защото не знам какво се случва по света. Но той е по-щастливо място, ако не съм свидетел на целия този негативизъм“. През февруари тази година, английската футболна асоциация излезе със специален призив към компаниите зад социалните медии, призовавайки ги да се справят с проблемите на фона засилващи се изстъпления на расизъм от страна на футболни запалянковци към местните играчи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари