Трети април: първият милион заразени от COVID-19 хора, загиналите са 53 хиляди

12
778

Скоростта на разпространение на пандемията от новия коронавирус достигна 75-77 хиляди нови заразени в продължение на 24 часа и продължава да расте. Само преди седмица за едно денонощие се заразяваха около 48 хиляди души. Това означава, че темпът на прираст на заразените през последните седем дни се е удвоил. Загиналите вече са около 53 хиляди, като половината от тях – 25 910 души са починали през последните 7 денонощия.

На 2-ри април вечерта специалистите от университета Джонс Хопкинс обявиха, че броят на заразените от новия коронавирус е превишил един милион души. При това 25% от заразените нямат болестни симптоми на COVID-19 и те дори не подозират, че са заразни за околните. Като се отчете и това, че далеч не всички държави обявяват реалния брой заболели от COVID-19, може да се каже, че броят на заразените е по-скоро 1,5 милиона души.

Днес официално обявените заразени от новия коронавирус са над 1 милион души. Оздравелите са вече 213 хиляди, а починалите – 53 хиляди.

Основни числа за изтеклите 24 часа към тази сутрин:

Страна Заразени Починали Оздравели
САЩ 245 373 (+29 874) 6070 (+968) 10 403
Италия 115 242 (+4668) 13 915 (+760) 18 287
Испания 112 065 (+7947) 10 348 (+961) 26 743
Германия 84 794 (+6813) 1107 (+176) 22 440
Китай 81 620 (+35) 3318 (+6) 76 571

 

08:05

Нови препоръки за маските

Доналд Тръмп даде нови препоръки на американците по отношение на маските. Президентът на САЩ настойчиво препоръча на хората да носят маски извън домовете си.

Темпът на заразяване в Бразилия бързо нараства

Трети пореден ден Бразилия регистрира над 1000 души на денонощие, заразени с новия коронавирус. В страната инфектираните са общо 7910 души, а починалите са 299.

Полова карантина

В Перу бе въведена карантина по полов признак. Мъжете и жените могат да излизат навън в различни дни от седмицата. Понеделник, сряда и петък са за мъжете, а вторник, четвъртък и събота – за жените. Тази мярка ще бъде в сила до 12 април тази година. Към днешен ден в Перу заразените от новия коронавирус са 1414, а починалите – 55.

08:20

Траур в Китай

Китайските власти обявиха 4 април за ден на траур по случай смъртта на голям брой китайци от COVID-19. Знамената ще бъдат свалени, а от 10 часа местно време в цялата страна ще има три минути мълчание.

08:35

Статистика на смъртността в Италия

Новият анализ на събраните медицински данни, публикуван от националния Институт на здравето в Италия както преди показва ниска смъртност при младите хора. От всичките 12 550 починали от COVID-19 хора в тази страна, само 6 души са на възраст 22-29 години, 29 души са на възраст 30-39 години, 110 са на 40-49 години. Средната възраст на всички заразени е 62 години.

Доналд Тръмп даде повторен тест за COVID-19

Президентът на САЩ даде втори тест за новия коронавирус. Резултатът бе отрицателен. Интересното е, че цялата процедура отне едва 15 минути. Тестът се наложи да бъде направен, понеже Тръмп се срещна с конгресмени, които е възможно да са контактували със заразени хора.

08:51

3,9 милиарда души седят вкъщи

Половината от населението на Земята или е принудено да седи вкъщи, като най-настоятелно карантината се препоръчва от почти всички правителства. Италианското издание La Stampa съобщи, че в 90 страни от света хората са самоизолирани вкъщи, а в редица страни действа твърда карантина и има вечерен час. От днес и Тайланд въвежда същите мерки.

09:08

Ухан

Властите предупредиха жителите на град Ухан да излизат навън само при случай на спешна необходимост. Градът постепенно намалява карантинните мерки след два месеца заточение. Животът постепенно се завръща в нормалния си ритъм.

Всички жители на Ухан както преди задължително трябва да носят маски и да мерят температурата си когато се завръщат вкъщи.

18 месеца затвор

Китаец влезе за половин година в затвора за това, че че е излъгал къде е бил. 20-годишният Хуо е излетял от Пекин за Италия на 1 март и се е върнал на 7 март, но излъгал, че е бил някъде наблизо на гости. В същия ден хванал влака за своя роден град Джънджоу и след това на 8 и 9 март ходил на работа с метрото.

След два дни той е обвинен във възпрепятстване профилактиката на инфекциозните заболявания. Тестовете показаха, че той е заразен с новия коронавирус. Всички над 40 души, с които е контактувал, са поставени под строга карантина.

9:24

Славянската мисионерска църква стана център на огнището на заразата в САЩ

Новите 71 случая на заразяване с новия коронавирус властите на Калифорния свързват със славянската мисионерска църква Bethany, която се оглавява от пастор Иван Гаврилюк и неговия помощник Адам Бондарук. Това е едно от най-големите огнища на епидемията в САЩ. Пасторите твърдят, че църковната служба е прекратена още преди две седмици.

Но властите считат, че вирусът се е разпространил по време на библейските четения и събирания. Калифорнийските власти са обезпокоени, че на Великден ще се съберат много хора и помолиха рускоезичната общност на Калифорния да си остане по домовете.

В ефира на рускоезичната станция Ethno FM пасторът Павел Гуржий намали сериозността на ситуацията:

„Според мен, не по-малко хора боледуват и от грип. Ако бъдем честни, 71 души на 5000 не са толкова много“

Броят на заразените може да е от 5 до 10 пъти по-голям

Главният лекар на Австралия професор Брендън Мърфи заяви, че публикуваните сега числа на заразените могат да са от 5 до 10 пъти по-високи.

„Ние виждаме по нивото на смъртността и по броя на тестовете, че в много страни не се откриват и не се публикуват всички случи на заразяване. Има държави, които изобщо нямат възможност да правят тестове“.

В Австралия заразените от новия коронавирус са 5244, починалите са 23. В страната са направени над 270 000 теста.

09:39

+601 заразени в Русия

В Русия бяха идентифицирани 601 нови случая на заразяване с новия коронавирус. Общият брой на инфектираните достигна 4149 души. Починалите са 4.

10:05

Евакуация в Израел

Израелската полиция обкръжи град Бней Берак и започна евакуацията на 4500 възрастни хора след като в града бе открито огнище на новия коронавирус. Градът е населен предимно с ултра ортодоксални евреи, равините на които не признават строгите мерки на правителството за противодействие на пандемията. В този град синагогите не са затворени, а религиозните семинари продължават. Според медиците, 38% от населението на Бней Берак може да е вече инфектирано.

Полиция в Пакистан

Полицаите в Пакистан от днес засилват контрола, за да не се допуснат вярващите към техните петъчни молитви. Миналия петък предупрежденията и препоръките на правителството не подействаха.

10:33

Оздравелите също трябва да спазват социална дистанция

Британският министър на здравеопазване Мат Ханкок е уверен, че оздравелите от COVID-19 също трябва да спазват мерките за социална дистанция. Причината е, че медицината засега не знае с подробности изграждането на имунизацията от SARS-CoV-2. Министърът вече е преболедувал, но не е сигурен в имунитета си.

„При типичния коронавирус имунитетът продължава минимум една година. Има болести, при които имунитетът е за цял живот. Но ние още не знаем всичко за COVID-19, понеже познаваме тази болест от едва 4 месеца“.

10:52

Индийска тълпа започна да хвърля камъни по лекарите

Полицията на централния щат Мадхиа Прадеш на Индия съобщи, че разярена тълпа е започнала да хвърля камъни върху лекарите, които са оказвали помощ на болен от COVID-19.

„Бе около 2:30 през нощта и ние преглеждахме пациент, когато се появи тълпа от около 200 души и започна да хвърля камъни по нас. Имахме късмет, че автомобилът на полицията бе наблизо и ние успяхме да се скрием и да тръгнем“.

Лекарите са получили незначителни травми по краката. По-късно са се върнали в същия регион, за да продължи обследването на жителите.

Индийските власти много сериозно възприеха този инцидент. Заснетите от охранителните камери ще бъдат задържани, а полицията се подготвя за нови арести.

11:30

Промяната в поведението на италианците според данните на Google

Google публикува обширно изследване за промяната в поведението на хората в различните региони от целия свят. Най-големи са промените в Италия, където посещаемостта на парковете е паднала с 90%, с 87% – гарите и с 63% на работните зони.

11:55 Ангела Меркел прекрати своята изолация

Германският канцлер Ангела Меркел за завърна на своето работно място в офиса. Тя влезе в доброволна карантина, понеже е имала контакт с лекар, заразен от новия коронавирус.

$100 милиона за Афганистан

Световната банка дава $100 милиона на Афганистан, за да може правителството ефективно да забави и ограничи разпространението на COVID-19 с помощта на подобрени системи за мониторинг и наблюдение. Парите ще бъдат използвани и за лабораторни изследвания.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари