fbpx
16.8 C
София

Триизмерният печат ще служи за изучаване на ДНК молекулите и за борба с рака

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Британски и американски учени стартираха съвместен проект за изучаване на сложните ДНК молекули с помощта на технологиите и оборудването за 3D печат.

Специалистите отбелязват, че 2D изображенията на двуверижните молекули на ДНК отдавна помагат при изследването на онкологичните заболявания. Сега се налага изследването на ДНК фрагменти, съставени от четири вериги, като на практика е невъзможно тяхното точно изобразяване върху двуизмерна хартия.

С помощта на 3D-принтери учените ще изобразяват тези структури в триизмерен формат. Разпечатаните 3D модели ще служат като инструмент за изследване и анализ, предхождащ реалните клинични изпитания.

Чрез новата методика специалистите вече са доказали, че чрез въздействието на определени съединения върху G-квадруплексите могат да се стабилизират и забавят развитието на раковите тумори в задстомашната жлеза на човека.

Реалните 3D модели на ДНК G-квадруплексите ще бъдат използвани от студенти, преподаватели, лекари и специалисти за визуализация и разучаване структурата на четириверижната молекула. Методиката вече се използва при предварителните проучвания за рак на панкреаса, както и за подготвяне на подходящи индивидуални лекарства.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини