fbpx
8.5 C
София

Тримесечните приходи на Microsoft нараснаха с 20% благодарение на Windows, Office и облачните услуги

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Microsoft публикува финансовите си резултати за второто тримесечие на фискалната 2022 г. През отчетния период приходите на корпорацията възлизат на 51,7 милиарда долара, а нетната печалба – 18,8 милиарда долара. В сравнение със същия период на миналата година, цифрите са се увеличили съответно с 20% и 21%. Компанията постигна сходни темпове на растеж благодарение на активните продажби на Office пакетите, Windows операционната система и облачните си услуги.

Поради пандемията продажбите на персонални компютри през 2021 г. се увеличиха до 340 милиона единици. За Windows 11 това е второто тримесечие на продажби, а приходите от сътрудничеството с OEM производителите през второто тримесечие на фискалната 2022 са се увеличили с 25% в сравнение със същия период на миналата година.

По време на срещата с инвеститорите, главният изпълнителен директор Сатя Надела (Satya Nadella) заяви, че компанията вижда „структурна промяна в търсенето на компютри“ – увеличава се броят на компютрите за домашна употреба и времето, прекарано зад тези компютри. Общо ежемесечно се отчитат по 1,4 милиарда активни устройства с Windows 10 и Windows 11.

Според прогнозите на Microsoft, в отчетния период се очакваше да пострадат продажбите на Surface устройствата, но този сегмент показа увеличение от 8% – след като компанията представи Surface Pro 8 и Surface Laptop Studio през октомври. От самия Microsoft смятат, че водещият елемент в сегмента е моделът Surface Laptop.

Благодарение на високото търсене на представените преди повече от година конзоли Xbox Series X / S, продажбите и на двете устройства в игровия сегмент и в бизнеса като цяло са се увеличили – след като последният достигна рекордните $3,6 млрд. през първото фискално тримесечие. Във второто, ръстът възлизат на 8%. Продажбите на съдържание и услуги за Xbox са се увеличили с 10%, а на „желязото“ – с 4%.

По-рано този месец, Microsoft съобщи, че броят на абонатите на геймърската услуга Xbox Game Pass се е увеличил до 25 милиона потребителя, благодарение на неотдавнашното представяне на Halo Infinite и Forza Horizon 5, в които играят десетки милиони хора, а през 2021 г., в Game Pass бяха добавени редица култови игри на Bethesda.

Сделката по закупуването на Activision Blizzard за $68,7 млрд. ще бъде финализирана през фискалната 2023 година, така че Microsoft допълнително ще се превърне в издател на игри за популярните франчайзи, като Warcraft, Diablo, Endwatch и Call of Duty, а в самата компания ще бъде създадено специалното игрово подразделение Microsoft Gaming.

През отчетното тримесечие Office пакетът беше продаван успешно. Реализираните сделки на комерсиалните продукти и облачни услуги под съответните брандове са се увеличили с 14%, а клиентската база – с 15%, в сравнение със същия период на миналата година. Броят на абонатите на Microsoft 365 Consumer са се увеличили до 56.4 млн., което е с 20% в сравнение с отчетния период на миналото фискална година.

Доходите на Microsoft от сървърните продукти и облачните услуги са се увеличили с 29%, главно благодарение на Azure и останалите принадлежащи на компанията cloud-платформи, приходите от които са се увеличили с 46%.

37% е увеличението на прихода и от LinkedIn, благодарение на устойчивото търсене на рекламата. Значително се е увеличило и участието на потребителите в платформата. Приходите от услугите за търсене и новини са се увеличили с 32% поради растежа на разходите на рекламодателите.

По време на отчета за доходите, Надела засегна темата и за метавселената. Според ръководителя на компанията, Microsoft възнамерява да улови „следващата интернет вълна„. Според нея, следващата „вълна“ ще бъде по-отвореният свят, в който потребителите ще могат да изграждат свои собствени метавселени, независимо дали става дума за организации, разработчици на игри или други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини