През последните дни криптовалутите, независимо дали биткойн или етериум са в сериозна криза. Техните цени паднаха с до 64% и пазарната капитализация на този пазар спадна от $110 милиарда на $70 милиарда. Популярното издание Venture Beat изброи трите основни причини за този спад на блокчейн икономиката.

Наближава 1 август

Печално известната „Гражданска война“ в света на биткойна наближава. Споровете, дали да бъде увеличен размерът на изчислителния блок, продължава вече няколко години и разногласията между хората, занимаващи се с добив на криптовалута и привържениците на блокчейн платформата рязко се задълбочиха. На 1 август е планирано активирането на протокола SegWit, който двойно ще увеличи пропускателната способност на биткойн мрежата, но може да доведе до девалвация на биткойна и дори до неговото разкъсване на две криптовалути. Всичко това кара инвеститорите да нервничат и да продават не само биткойни, но и друга криптовалута.

ICO мехурите могат да се спукат

Много компании, работещи с блокчейн, успяха да привлекат милиони долари чрез ICO (initial coin offerings) – първоначално предлагане на монети, без да имат готов продукт. Повечето от тези компании въобще не струват колкото събраните от тях по този начин пари.

Манипулация и паника

Пазарът на цифрова валута не може да се регулира чрез класическите методи. Това което на фондовата борса би довело до няколко години затвор, в цифровия свят е съвсем легално. Съвсем не е за учудване, че големите играчи манипулират този пазар с цел да извлекат полза за себе си.

Любителите от друга страна, искат колкото се може по-бързо да получат печалба. Веднага щом цените на курсовете започнат да падат, те изпадат в паника и започват да продават. Именно манипулирането на пазара, съчетано с паническите продажби са причина за сегашния колапс на цените на криптовалутите.


Други финансови анализатори считат, че може би този пазар преминава през сериозни промени, предизвикани от неговия твърде бурен ръст, но има опасност тези процеси да се задълбочат.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари