Три лесни стъпки за ускоряване на всяка Linux дистрибуция

56
2757

С времето Linux става все по-тежък. Софтуерът за Linux дистрибуциите стана сложен и времето за зареждане на програмите се увеличава. Но има начин за оптимизация на процесите, чрез която системата започва да реагира по-бързо, а приложенията стартират веднага.

Тук ще разгледаме три съвсем лесни начина за ускоряване на всяка Linux дистрибуция. По-опитните потребители със сигурност познават тези методи, но тук те са събрани на едно място. Предлаганите техники дават възможност за получаване на значително ускоряване реакцията на операционната система, както и на общото бързодействие. Предложените методи оказват особено голямо влияние на по-старите машини, но и при съвременните компютри се забелязва неголям ръст на производителността.

Първа стъпка: инсталиране на prelink

Предварителното свързване е модификация на изпълнимия файл, в която наготово са включени резултатите от динамичното свързване на споделените библиотеки. Да се опитаме да изясним нещата.

Преди много години Linux приложенията бяха съвсем опростени и за тяхната работа бяха необходими само няколко динамично зареждани системни библиотеки. Това бяха a.out изпълнимите файлове, предлагащи пределна простота на програмирането и изпълнението.

При файловете a.out, предварително се знае на кой адрес ще бъдат заредени по отношение паметта на процеса и на кои адреси ще се намират подпрограмите, функциите, променливите и т.н. Този подход осигурява висока скорост, но създава проблеми – какво ще стане, ако две библиотеки бъдат заредени на един и същ адрес? Ето защо бе въведен ELF форматът за изпълнимите файлове. Вече не се налагаше изпълнимите файлове да избират адресите във виртуалната памет, където да се заредят и тази отговорност бе прехвърлена на линкера (свързващия редактор). При ELF, адресите на зареждане на приложенията, библиотеките, функциите и т.н, се изчисляват при стартирането на програмата.

ELF бе за Linux една огромна стъпка напред и стана възможно да се зареждат и стартират голям брой приложения, използващи едни и същи динамични библиотеки без да възникват каквито и да било проблеми. Но от гледна точка на производителността, това е провал. Динамичното свързване е бързо и при използването само на няколко споделени библиотеки, когато няма забавяне. Но ако се стартира тромаво приложение, използващо около и над 50 споделени библиотеки, забавянето става съществено и може да достигне няколко и дори десетки секунди.

Prelink модифицира изпълнимите файлове по такъв начин, че в тях предварително са включени резултатите от необходимите динамични свързвания. Тоест, предварително се знаят необходимите адреси в паметта и не се налага тяхното изчисляване при стартирането.

Възможността „prelink“ бе предложена от Джейкъб Джелинек още през 2004 година това се превърна в един от най-удачните методи за повишаване скоростта на стартиране на приложенията. Достига се 50% ускоряване, а при OpenOffice, KDE, Gnome, и повече.

Инсталирането на prelink, който е включен в стандартните хранилища, може да стане както от софтуерния мениджър, така и от командния ред.

Така например, за Debian GNU/Linux, Ubuntu и техните производни в терминала трябва да се въведе следното:

sudo apt install prelink

В Arch-подобните дистрибуции командата е:

sudo pacman -S prelink

А за фамилията Fedora/Red Hat трябва да се въведе следното:

sudo yum install prelink

След като prelink бъде инсталиран, е добре леко да се промени един от конфигурационните файлове. В произволен текстов редактор отваряме файла /etc/default/prelink с правата на администратор, намираме реда „PRELINKING=unknown“ и заменяме думата „unknown“ на „yes“. Записваме файла.

Сега програмата е готова за работа. В терминала въвеждаме следното:

sudo prelink -avfmR

Компютърът ще работи известно време, през което ще бъдат направени съответните връзки към необходимите библиотеки и приложенията ще започна да работят по-бързо.

Ако искате да отмените предварителното свързване, достатъчно е да въведете следното:

sudo prelink -ua

Важно:

  • prelink не може да обработва файловете от проекта wine и няма как да бъде ускорен софтуера за ОС Windows.
  • След инсталирането на нови приложения и/или библиотеки, добре е prelink да се изпълни още веднъж

Втора стъпка: Инсталираме и активираме preload

Това е демон, който работи във фонов режим. Програмата натрупва статистика за най-често стартираните програми и кешира използваните от тях библиотеки. Това до известна степен ускорява зареждането на приложенията.

Точно както prelink, така и preload е включена в стандартните хранилища и може да се инсталира чрез софтуерния мениджър:

За любителите на командния ред, командата за Debian GNU/Linux семейството е следната:

sudo apt install preload

За Arch Linux и неговите „роднини“:

sudo pacman -S preload

За Fedora/Red Hat и CentOS:

sudo yum install preload

Стандартните настройки са подходящи за почти всички. Но ако някой иска да вникне в тънкостите, може да разгледа файла /etc/preload.conf.

Да уточним, че демонът не започва работа веднага, а след като натрупа статистиката.

Друг важен момент е, че preload може съществено да увеличи скоростта на зареждане на приложенията, но само в случай, че има достатъчно RAM. Минимумът, при който preload започва да оказва влияние е 2 GB. Това е минимумът: при по-малко оперативна памет preload може само да попречи.

Трета стъпка: оптимизираме използването на swap паметта

Около използването на swap отдавна се водят горещи дискусии. Но това е най-директния начин за оптимизиране на производителността. Нека се абстрахираме от чуждите мнения и да приемем, че swap е необходим и да се надяваме, че не се използва като файл, а като дял.

Обикновено, размерът на swap областта е равен на капацитета на оперативната памет. Само че това е по-актуално за компютри с от 2 до 8 GB оперативна памет. Ако имате 16 GB или повече, едва ли ще искате да отрежете от капацитета на бързия си флаш диск толкова много дисково пространство и ще се ограничите с от 2 до 4 GB. А ако имате по-малко от 1 GB, никакъв swap няма да помогне.

По подразбиране, Linux започва да използва swap, когато оперативната памет се запълни до 40%. Но скоростта на работа на хард и дори флаш диска е много по-бавна от тази на оперативната памет, а именно там се намира swap пространството. Когато започне неговото използване, цялата система започва осезателно и дразнещо да се забавя. Ако имате 4 GB оперативна памет, то само стартирането на който и да е уеб браузър ще доведе до използването на swap, а това забавя системата.

За щастие, в Linux е съвсем лесно да се промени прага, при който започва използването на swap.

Нека първо проверим, какъв е прагът на задействане на swap паметта:

cat /proc/sys/vm/swappiness

Ако излезе съобщение „60“, това означава, че 40% са за RAM паметта и 60% за swap – тоест, прагът за включване на swap раздела е 40%.

Лесно можем да променим този праг. Един много добър компромис е swap разделът да се включи при 80 и дори повече процента използване на оперативната памет. Промяната на прага на 80% става с помощта на следната команда:

sudo sysctl -w vm.swappiness=20

Можем да се убедим, че всичко се е получило, като отново въведем предишната команда:

cat /proc/sys/vm/swappiness

Ако в терминала се вижда „20“ – всичко се е получило.

Не могат да се дадат конкретни съвети за прага на включване на swap пространството. Всичко зависи от конкретно изпълняваните програми и от самия компютър. Обикновено, идеалният баланс е в пределите от 10 до 30 процента.

 


Описаните дотук три съвсем лесни стъпки могат значително да ускорят която и да било GNU/Linux дистрибуция. Не бива да забравяме, че всяко подобно решение е въпрос на компромис. Всеки сам трябва да се увери, кои точно параметри ускоряват неговата система.

Важно уточнение: след рестартирането на компютърната система, настройките на прага на включване на swap файла се губят и се налага описаните по-горе команди да се въведат отново, преди да е стартирането дори и едно приложение. Очевидно е, въпросната команда е по-удобно да бъда изпълнена автоматично след стартирането на системата. Но това е тема за друг материал.

56
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
17 Коментари
39 Отговори на коментарите
31 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
35 Автори на коментарите
НадблюдателDedalПуякd-r JackalBahur Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TGR
TGR

Интересна статия. Ще се пробва веднага.

безсмислица отвсякъде
безсмислица отвсякъде

На десктоп машина под Линукс не можеш да правиш нищо друго, освен да зяпаш страницата си във Фейса, да отваряш тубата, да пращаш и получаваш мейли, да пишеш не много сложни текстови документи с Open Office и евентуално, ако си поиграеш 2-3 седмици с настройките, после можеш и филми да гледаш… Все неща, които няма никакво значение с колко секунди или дести от секундата по-бързо или по-бавно се зареждат. Това не ви е Windows, в който влизаш да вършиш работа, за която получаваш пари и затова времето ти е ценно.

Дебилиън
Дебилиън

Тъпанар. Ползвай си бозичката и не сери безмислени коментари шибан трол.

alibaba
alibaba

Точно пък за пример да даваш гледането на филми… Филми можеш да гледаш още на първата секунда след като инсталираш ОС, щото си идва с вграден плеър. Ако не ти харесва вградения има и други. Евентуално, може да се наложи да смениш енкодинга на субтитрите да е на български и евентуално размера на шрифта. И забележи – НЕ СТАВА С ПИСАНЕ НА КОМАНДИ 😉

Мангалата
Мангалата

Ей льольо, ползвам Линукс от 2000г, професионанлно от 2004 ( правя продукти работещи под Линукс), е сигурно вземам на месец, колкото е твоята годишна заплата. Тъй че лапай и се потапяй!

Витоша
Витоша

Некомпетентен до безкрайност.

Това, което обаче почти всички не знаят, е, че Линукс предоставя звук, за който дори Мак не може да си и помечтае с музикантите си там.

https://www.ap-linux.com/

Учете се. А за статията благодаря.

Адолф Хитлер
Адолф Хитлер

Ето и моите три стъпки:
1. Инсталирайте си Windows и го активирайте с ключ, а не с крак/ръка/пача и т.н.
2. Купете си антивирусна от надежден доставчик.
3. Не си губете времето с операционната система, а свършете нещо смислено с компютъра си.

Иван
Иван

Ето още три стъпки:
1. Не използвате програми за почистване на регистъра.
2. Правите си редовно копие на важните файлове.
3. Инсталирате си блокатор на реклами.

TGR
TGR

Абе пич, хаде стига си коментирал за щяло и не щяло. Като твоите „приятели“ от Microsoft, ти пуснат „качествен“ ъпдейт, който ти скапе всичко пука ти, че си с точка 1 и 2. Не забравяй, че нямаш право да спираш въпросните неща, защото не си чел изцяло лицензното споразумение. Също така всичко, което „полезно“ вършиш с компютъра си отива при Micro$oft. Въпреки, че не официално признато, но много хора са доказали, че е така. Точка 3 е относителна и като чета предполагам си някой, който работата с компютър се свежда до писане на доклад/донос, вкарване на числа в таблица и… Виж още »

Bahur
Bahur

Работя със Sokidworks и Mastercam.
Като хоби човъркам с Kess v2 и хактнат winols.
Всичките програми на същия лаптоп за автодиагностика изискват джама (7ца).
Нямам антивирусна заради факта че лаптопа няма и не помирисва нет.
Под Линукс няма алтернатива.
Също така колкото и да го хвалят Gimp не може да замести фотошоп, А корел и няколкото видео редактора поне аз под линукс не видях да имат прилични аналози..
За това 7цата ще си остане колкото може по-дълго на моята машина а линукса ще е за нет и експерименти..

Oracle
Oracle

@Адолф Хитлер – Мдаааа … много добре казано.

Капитализъм 🇺🇸🇪🇺🇧🇬
Капитализъм 🇺🇸🇪🇺🇧🇬

Ето моите три стъпки:

1) Спрете расизма – вреден е за здравето.

2) Вземете си Мак с безплатна МакОС към него – няма регистър е по-бърз дори на по-бавен хардуер от Уиндоус.

3) Разберете защо Мак потребителите рядко се връщат на Уиндоус или Линукс.

Отворете границите! Никой човек не е нелегален! Ние сме граждани на света!

Дебилиън
Дебилиън

Ебем ти и безплатната ОС при безумно високите цени на нагризаните. Мак ос си работи без грижи и на тинкпад а тинкпад е бая по-качествен продукт от прегряващите нагризани боклуци.

Cambridge Analytica
Cambridge Analytica

Пластмасовия тинкпад е бил по-добър от алуминиявия Мак? Отварял ли си ги да ги видиш вътре? 🙂

Тракпада сравним ли е?

Т2 чип за HVEC редактиране на видео и сигурност има ли?

ССД-то му толкова ли е бързо?

Единствения плюс на Тинкпада е клавиатурата.

Да, компютърът е по-скъп, но ако това по-скъпо нещо ти позволява по-лесно да правиш повече пари, защо не? Нарича се инвестиция!

Нещо, което БГ не го разбирате, думата е ИНВЕСТИЦИЯ!

kojuharov
kojuharov

Нещо не разбрах, алуминиева та сапунерка за 3к+ лева е много сигурна или не прегрява или не й цъфкс SSD-то, точно когато ти трябва?

Дебилиън
Дебилиън

Тъпите макове греят като печки с последните процесори. Давай си кинтите за боклуци . Епъл продуктите ги купуват само боклуци. В нещастния тънък скапан мак няма как да се сложи читаво охлаждане просто няма място за такова и затова прегряват. А ссд-то е отделно от лаптопа – слагам си каквото ми кефне и си работи Епъл е потъваща компания без никакви иновации напоследък. Личи си че нямаш никаква компютърна грамотност. Дебил

Дебилиън
Дебилиън

И освен това като нов Тинкпада струва двойно на нещастната лъскава огризка.

d-r Jackal
d-r Jackal

Инвестиция викаш.. В лаптоп в който всичко е запоено на дъното? И кво праим кат му цъфне нещо по карантията като цирей? Или задължително ще трябва да закупя допълнителна епъл гаранция срещу ХХХевра на година или външен сторидж или облачно място а? Колко монитора без двеста преходника мога да закача..? Колко му е видеокартата? Защото моят лаптоп струва на половина цената му, мога да закача два външни монитора Full HD, при пълно натоварване (например две видеа отделни на двата), имам места за два физически харда (скрити под капак не запоени) и мога да сменя по всяко време, отделно на М2… Виж още »

Dedal
Dedal

Ето и моите 3 стъпки:
1. В никой случай не си купувайте windows, не го теглете и не го слагайте на нещо от което се очаква да е компютър.
2. Ако случайно компютъра ви идва с windows, задължително изтрийте целия хард диск, ама така че и следа да не остане
3. Сложете си някой съврвменнен linux, не си губете живота в чистене на вируси и търсена на драйвери

Ако спазите тези 3 стъпки след 10-15 години ще ви кажа как да го ъпдейтвате.

Надблюдател
Надблюдател

Честно казано с ъпдейтите ми се случват драми и по добре за начинаещи да не се ъпдейтва – но ако има фейл пруф концепция – аз съм ОЛ Иърс – демек моля казвай как.
Но реално няма нужда от ъпдейти освен ако не се оплаква нещо – то просто последните линукс дисторота са толкоз добри че чак пари бих дал – ама те са безплатни 🙂 .
А тва че в кърнела може и стар хардуер да се подкара е супер – щото иначе само разходи за глупости – като да пуснеш на колегите световното на стрийминг да гледат 🙂 прайслес.

Красен
Красен

Извън темата, но как пускаш на колегите да гледат световното на стрийминг и защо ти е нужно старо ядро за това. Ако може две три линка да се образовам. Благодаря.

Надблюдател
Надблюдател

Aми c тyнep нo в ĸpaйнa cмeтĸa тoз тyнep e cтap в cмиcъл пocлeдeн нaй нoв дpaйвep бeшe зa yиндoyc ХР A нa Линyĸca eдин tvhеаdеnd и гoтoвo. Mнoгo мe yвaжaвaxa ĸoлeгитe зaтoвa e пpaйcлec нo aз нe cъм фeн пpocтo зa cпopтa 🙂 Имa coфтyepни тyнepи oт ĸитaйcĸи caйтoвe зa $5 -$10 CAШ дoлapи тo cи e бeз пapи. нe ми тpябвa cтapo ядpo a caмo дpaйвepи ĸoитo нa cBиндoyc вeчe ги нямa нo Линyĸca cи ги имa пpocтo цeнa нямa Линyĸca мнoгo cъм дoвoлeн. A oтдeлнo лaптoпи и дecĸтoпи нa нoвитe M$ бoзи пpocтo нeмoжe тo тoз дoc… Виж още »

Иван
Иван

Ти сам си ли чистиш вирусите? ОС не ти ли сваля сама драйверите?

Надблюдател
Надблюдател

Линуксите напоследък правят аутоъпдейт което се оказа че не се случва винаги както трябва затова ги спрях ама не ме кефи щото все пак идва пачове за сигурността , но след като ми се случи една драма и загубих един Пай така щото прегря та едно на ум с ъпдейтите.

Пуяк
Пуяк

– 7-ца.Инсталирана преди 4 години – работеща безотказно без да чистя вируси (никакви не са влезли) , или регистри – в общи линии всичките ми програми с които работя нямат аналог при ланукс – на същата машина качих минт 17 преди време. Взе да се флегмосва и взе да ми писва на всяко инсталипане или настройка постоянно да пиша паролата на шефа – след като поставих регион реших че искам датата, календара и валутата да са различни от тези на региона.5 клика при 7цата. Тук бе половин ден четене в кой файл из etc папките да отворя и редактирам. То… Виж още »

Dedal
Dedal

Като чета Калдата оставам с впечатление, че 80% от българит са графични дизайнери, а другите са счетоводители и 100% не използват компа за филми и фейсбук.

Само дето незнам кой точно ви пише програмите, защото в моя опит ако не се програмира на C# с .net значи програмиста работи на някой linux обикновенно със супер дървена графика и много команди.

Надблюдател
Надблюдател

Олеле майко колко заблудени имало СиЗатвор така де решетка 🙂 А бе слезнете от луната има много хора изкарващи много пари и не са виждали уиндоус и сега седнали едни тука да ме учат как М$ бозата можела незнам кфо си – е аз съм правил неща на Гимп и не съм дизайнер и не искам да съм и да много по различен е за работа от шопа. И да има нужда като минеш на Линукс да научиш нещо но затова е и М$ и $ в него е от това че има леймъри които ги мързи даже и да… Виж още »

Dedal
Dedal

Е направо ме изкърти с Python
Професионално програмиран точно на Python
Той никак не работи добре на MS.
Прост UDP клиент на Linux работи за 100 по-бързо.
То бива неграмотност ама чак толкова.
Значи да слез м на ниво потребител:
Теглиш Софтуер
После теглиш интерпретатор
После PIP което се инсталира със
setuptools
После качулиш един куп пакети с точните версии и ползваш
Тругия начин е да ти компилирам:
И трябва да имам всяка версия и архитектура на win за да сработи при крайния потребител.

bluewater
bluewater

Добра статия.

Profan
Profan

Много профанска статия, ще ме извинявате г-н Десподов. Като се започне с напълно невярното твърдение „С времето Linux става все по-тежък. Софтуерът за Linux дистрибуциите стана сложен и времето за зареждане на програмите се увеличава.“?!? Очаквам линк с доказателство (не такова за Windows, не ги бъркайте моля). Според вашите твърдения моите Debian сървъри с uptime 10г би трябвало да са ужасно бавни след толкова много инсталции и ъпгрейди, а такова нещо е абсурдно да се случи. И се стигне до: „Linux започва да използва swap, когато оперативната памет се запълни до 40%.“ е непълно и съответно невярно (проверете разликата между… Виж още »

BlB
BlB

г-н Десподов може и да не знай нещо/нищо но все пак се е опитал да даде някаква полезна инфо. Ако знаеш повече бъди полезен с познанието си и помогни на др четящи и те нещо да научат. Нека ползващите Линукс да си бъдем полезни

lainux
lainux

Така е, ползващите Линукс трябва да са си полезни, все пак са само двама, трябва да се подкрепят!

Гадьо
Гадьо

Каза lainux, след което си пусна смарт-телевизора с линукс ядро и си свърза телефона към рутера, който пак използва линукс. Иначе той е против него и не го използва никъде!

Красен
Красен

@Profan това което статията има предвид е че с времето (с всяка нова версия на линукс) самия юзър интерфейс става по жаден за ресурси. Мисля че е вярно защото преди години нямаше никакви прозрачности, шарении сенки и хубави файл мениджъри. Статията не визира че с използването на линукс той става по бавен. Поне така аз го разбирам. Поздрави.

Тяя
Тяя

Ако linux е инсталиран на ssd ( и ако ssd-то e NVMe ) няма абсолютно никакъв смисъл от тези два пакета.
Преди 2 години инсталирах manjaro kde на ssd NVMe, и мога да ви кажа че зареждането става светкавично, 5 секунди отнема на компютъра за да влезе в режим на работа.
Тази тема по скоро е за тези които са инсталирали linux на обикновен хард диск.

Коментар
Коментар

и на диск да е – кво толкова, зарежда малко по-бавно. Не ползвам swap, с 8+ GB RAM. Канела + Мозила (10-тина таба) харчат 2ГБ рам (с но скрипт т.е. без javascript помията дето е накачулена по сайтовете). За програмите зависи – всеки ползва различни.

Росен
Росен

А има и толкова много други тънкости, като най-вече тип файлова система, настройките за монтиране. Типа на scheduler за даденото устройство HDD/SSD
Само от тях доста може да се ускори работата. Ако се знае коя файлова система какви предимства има, и какви недостатъци.

Su Zet
Su Zet

Да, доколкото тези оптимизации на съвременен хардуер са леко безсмислени, тъй като няма да дадат почти никакъв прираст. Виж по-интересно е на SBC (като Raspberry Pi) където паметта е малко, а твърдия диск обикновено е бавна микро сд карта. Там е интересно да се ползва zram, която компресира/декомпресира в реално време паметта за swap-a и чак като тя свърши да почне да ползва истинския swap.

Росен
Росен

Аз говоря за чисто и просто подбиране на удачна файлова система според нуждите, и scheduler, и далеч не са безсмислени.

bazu
bazu

Cлeд eдин бъpз гyгъл ce oĸaзa, чe рrеlіnk e изтeглeн oт няĸoлĸo вepcии нaзaд зa фeдopa пopaди oпacнocт oт бъгoвe и дyпĸи в cигypнocттa. Oтнoвo cлeд eдин бъpз гyгъл рrеlоаd дaвa вид дa ce пoлзвa вce oщe ĸoeтo e дoбpe. 🙂

И eтo c двe тpи cтъпĸи ĸaĸ дa зaпaзиш cтoйнocтa нa ѕwарріnеѕѕ cлeд pecтapт:

# есhо ‘vm.ѕwарріnеѕѕ=10’ >/еtс/ѕуѕсtl.d/ѕwарріnеѕѕ.соnf
# ѕуѕсtl -р /еtс/ѕуѕсtl.d/ѕwарріnеѕѕ.соnf

изтoчниĸ: httрѕ://аѕk.fеdоrарrојесt.оrg/еn/quеѕtіоn/79229/ѕwарріnеѕѕ-ѕеttіng/

BlB
BlB

За Убунту процедурата е следната: Отваря се трминала и се пише sudo nano /etc/sysctl.conf
с което се отваря в nano текстовия редактор sysctl.conf файла. В него най-отдолу се добавя следния ред vm.swappiness=20 след което се записват промените с CTRL + O и се излиза от нано с CTRL + X. Рестартира се системата и ако искаме да се убедим дали промяната работи в терминал пишем cat /proc/sys/vm/swappiness което би трябвало да даде новата стойност.
Доп инфо: https://linuxize.com/post/how-to-add-swap-space-on-ubuntu-18-04/

alibaba
alibaba

В Линукс Минт 19.1 и двата пакета липсват

Надблюдател
Надблюдател

Абстрахирайки се от сВиндоус и от още по леймърската МакОс помия които нямят работа да пишат по темата като изобщо не ги интересува моля намерете си друго занимание. За останалите които им пука за свободното време ето идеи за подобрена работа с Линукс: 1. Хибернирайте си лаптопа вместо да го шътвате – реално само си пишете в Груб конфига къде ви е суапа и пускате : systemctl hibernate 2. Ако ползвате Гном заменете го с КДЕ Плазма – работи без забавяне и много бързо – мисля и с подходяща графична ефтина карта е още по добре има драйвери които се… Виж още »

Росен
Росен

Аз пък бих отговорил на обратно, КДЕ се маха и се слага Гном, за да се избегне забавяне и крашовете които са запазена марка на КДЕ. КДЕ постоянно мори процесора, дори и да не пипаш компютъра.

Капитализъм
Капитализъм

Че Мак си е доста по-добре от това + ще имаш повече време за жени или фитнес! Ако интереса ти не надделява над анимации и пингвини.

DEEPIN LinuX
DEEPIN LinuX

Бе какви са тия глупости Даниеле?

путлер капут
путлер капут

статията просто е копи пейст от западен източник, току що я видях на руски сайт

BlB
BlB

западен източник…..руски сайт…:)