fbpx
14.2 C
София

Три милиона лева са вложени в интернет рекламата през 2003 г.

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Общата сума, вложена в рекламни кампании в българското интернет пространство през 2003 г., е между 2.5 млн. и 3 млн. лв. Това пише в анализ на Icygen (компания, разработваща корпоративни уебсайтове и интернет маркетинг решения). В него се уточнява, че статистиката за този пазар е неточна, но може да се приеме, че данните за обемите са достоверни. Постъпленията от рекламата в мрежата формират едва 2% от общия рекламен пазар.

Рекламодателите и агенциите напоследък регистрират повишен интерес към мрежата като подходящо място за реклама, пише в доклада. Една от причините е рестрикциите, които се очакват да влязат в сила от 2005 година за рекламата на алкохол. Интересът е и заради степента на успеваемост на кампаниите. Технологичното предимство на мрежата по този показател засега е неоспоримо и без изключение всички кампании, протекли в интернет, са в пъти по-евтини и с по-висока резултатност.

През последната половин година по-големите български портали промениха доста неща в структурата си като визия, конструкция на основните си страници. Това според Icygen се дължи на раздвижването на интернет пространството и стремежа на порталите да увеличат атрактивните площи за реклама.

Повече от 18% от населението има достъп до интернет, а сред най-желаните аудитории – платежоспособно градско население, този процент скача на 38% и дори 40% за столицата, посочват от Icygen.

Анализаторите очакват бум на рекламата в мрежата от есента до края на годината, защото това са традиционно силни сезони за бизнеса, още повече че покрай началото на учебната година и коледните празници големите рекламодатели традиционно организират сериозни по мащаб кампании. Тъй като бюджетите са предварително планирани в края на предходната година, предвидените разходи за маркетингови дейности през интернет се очакваше да се увеличат с около 2% за цялата година. На практика тези очаквания бяха надхвърлени още през първото тримесечие.

Източник: dnevnik.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини