Харесват ли ви или не, социалните мрежи са реалност, която няма да изчезне. И подобно на Мрежата, която може да е както доста опасно място, то тя може да има силно позитивен ефект – разликата идва оттам по какъв начин бива използвана тя и знаем ли правилата, които трябва да спазваме, за да избегнем рисковете.

В началото на този месец чествахме традиционния Ден на детето и от компанията за информационна сигурност и защита ESET публикуваха текст със заглавие „3 неща да дискутирате с вашите деца преди да се присъединят към социална медия“. Става дума за три прости правила, които е нужно да бъдат разяснени на подрастващия, с което да бъде ограничена опасността от това той да усети негативната страна на социалната мрежа.

СИГУРЕН ЛИ СИ, ЧЕ ИСКАШ ДА СПОДЕЛИШ ТОВА?

„Каквото влиза в Интернет, остава в Интернет: мантра почти толкова стара, колкото самия Интернет“, започва материала си Амер Овайда от ESET. Това важи в особена степен за млади хора, които често не се замислят за евентуалните последствия от своите действия в бъдеще.

ПОЗНАВАШ ЛИ ТОЗИ ЧОВЕК?

„Не приказвай с непознати“ е вероятно най-често повтаряното изречение, което едно дете чува докато расте“, пише той в стъпителните редове. „Репликата се повтаря многократно не само от родители, но и от учителите, обществените служители, детските предавания – списъкът може да бъде продължен. И независимо, че повечето тинейджъри може да считат, че социалните мрежи са по-безопасни понеже са онлайн и „не се брои“, родителите е нужно ясно да заявят, че рисковете тук са същите и в някои случаи, може даже и да са по-големи“.

Много е важно, подчертава Овайда, те винаги да се замислят как това, което се канят да публикуват ще им се отрази в бъдеще.“Една добра практика преди да публикуват, каквото и да е, ще е да се запитат какво би казал възрастен роднина (дядо или баба, да речем), ако те видят това съдържание“, пише Овайда. Би било добре, младежът да помисли как би му се отразила публикацията при кандидатстване за бъдеща работа или университет, да речем. „За нещастие, имаме милиарди примери как туитове, форумни публикации и дори снимки от годишници и коментари са се смущавали настоящето на шоумени, спортисти, както и публични фигури“.

НАСТРОЙКИТЕ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

Не е нещо необичайно за възрастен да не погледне настройките за поверителност, когато влезе за пръв път в подобен сайт, а какво остава за един тинейджър? Макар и сайтове като Facebook да затягат контролите за вашата сигурност, с които разполагате, често в тези сайтове настройките за поверителност и защита при регистрация са занижени и от вас зависи да ги „затегнете“. Затова, не се колебайте и отидете на страницата с настройки на любимата ви социална мрежа и погледнете какво може да подобрите в секция „Сигурност и поверителност“.

Конкретно за Facebook, Овайда привежда една наистина полезна функционалност – Privacy Check/“Проверка на поверителността“. Най-лесния начин да стигнете до нея е натискайки въпросителния знак в горния десен край на страницата на Facebook. Чрез този раздел може да видите профила през очите на някой друг – да проверите какво и на кого споделяте, как може да бъдете открити, силна ли ви е защитата, която сте поставили пред профила си – сложност на паролата или предупрежденията за вход в системата от друго устройство – полезна функционалност, която може да ви предпази от хакери. И разбира се секцията „Защита и вход“, чието разглеждане е задължително.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: ГОВОРЕТЕ С ДЕЦАТА СИ ЗА РИСКОВЕТЕ

„Да отглеждаш дете в един по-дигитализиран свят може да е предизвикателство, особен, вземайки предвид това, че времената са се променили и много от възможностите и технологиите не са били около вас, когато вие сте расли“, пише Овайда.

„С говоренето с вашите деца относно рисковете и капаните на социалните медии и как да бъде отговорено на тях, вие може да ги подготвите за по-добро бъдеще като възрастни и да ги защитите – както и да сте по-спокойни – понеже те ще са подготвени онлайн“, обобщава той.

И един съвет от мен. Зная колко забавно е както за малки, така и за големи да дават достъп на различни приложения до профила ви, за да видите на „кое животно отговаряте“, „с коя холивудска звезда бихте си паснали“ и подобни, но това предполага поемането на несъразмерен риск, от който честно казано, нямате нужда.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари