fbpx
7.2 C
София

Три от най-важните комисии на ЕС гласуваха срещу ACTA

Най-четени

Три от ключовите комисии към Европейския съюз са гласували срещу противоречивото международно споразумение ACTA. Това са: Комисията по правни въпроси, Комисията за граждански права и Комисията по индустриални, изследователски и енергийни въпроси, предаде BBC.

Въпросните комисии са излезли със свои официални позиции, в които се казва, че са против Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Споразумението е насочено главно срещу фалшифицирането на физически стоки, но в него има текстове, които засягат и интернет. Това притеснява много от хората и срещу ACTA бяха проведени масирани протести както офлайн, така и онлайн.

Съдбата на ACTA ще се реши съвсем скоро, тъй като през юли Европейския парламент ще гласува международната спогодба. Ако тя бъде отхвърлена от парламента, това ще постави нейния окончателен край. Към момента ACTA е подписана от 22 членки на ЕС, като в това число влиза и България.

Споразумението до последно се пазеше в строга тайна и стана публично едва когато започна неговото официално подписване от правителствени представители на различните държави. В него се предвижда създаването на единен международен стандарт за борба с интернет пиратството, който включва големи глоби и дори затвор за хората, които злоупотребяват с мрежата. Противниците на ACTA виждат и реална опасност за свободата на словото в световната мрежа, заради някои от дефинициите в официалния текст на споразумението.

Всеобщото мнение е, че недостатъците на ACTA са много повече от полезните ефекти, които могат да се очакват, ако споразумението влезе в сила.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
sliderum
sliderum
9 години

Ко туй [color=red]хАк[/color]та уе

Greak
Greak
9 години

Айде дано да се махне тая смотана Акта

Нови ревюта

Подобни новини