fbpx
14.8 C
София

Три популярни Android приложения насочени към деца крадат данните им

Най-четени

Google премахна редица популярни приложение за Android от своя Play Store, след като беше установено, че нарушават правилата за събиране и безопасност на данните на платформата.

Международният съвет за цифрова отчетност (IDAC) информира Google, че Princess Salon, Number Coloring и Cats & Cosplay, приложенията, които общо имат над 20 милиона изтегляния в Play Store, нарушават фирмената политиката на компанията, като именно това е довело до премахването им.

„Практиките, които наблюдавахме в нашето изследване, породиха сериозни опасения относно практиките с данните, събирани от тези приложения“, каза президентът на IDAC Куентин Палфри. „Приветстваме Google, че е предприела стъпки за налагане на ограничения върху тези приложения и практиките на трети страни, които злоупотребяват с данните, които събират.“

Както предполага Палфри, не самият код на приложенията е нарушил правилата на Play Store, а практиките на третите страни, с които разработчиците си партнират. Приложенията използват версии на ASDK за Unity, Appodeal и Umeng, като всички те събират данни за Android ID на устройствата и Android Advertising ID. По този начин за третите страни, с които работят разработчиците, е било възможно да нарушат разпоредбите на Google за защита на поверителността.

В разрез с поверителността

Не изглежда, че тези нарушения са били допускани умишлено от разработчиците на приложенията и не е възможно да се каже на колко точно потребители са били събрани данните, ако изобщо има такива случаи. Тъй като обаче тези приложения са насочени към деца, всяко потенциално нарушение, особено такова, което може да се използва за проследяване на потребители, трябва да се приема много сериозно.

Поне двама от разработчиците на премахнатите приложения, Creative APPS и Libii Tech, все още имат налични приложения чрез Play Store и версиите на премахнатите приложения все още могат да бъдат изтеглени от сайтовете за APK файлове на приложения. Версиите на приложенията, публикувани в App Store за Ios изглежда не съдържат същите нарушения на поверителността, според информация от Apple.

В Play Store има близо три милиона приложения, като всеки ден се добавят хиляди нови. През последните години Google е подложена на строг регулаторен контрол по отношение на поверителността, и именно за това спазването на правилата за поверителност от всяко едно от тези приложения е от огромно значение за компанията.

Наскоро компанията за сигурност Avast разкри 21 рекламни приложения в Play Store, много от които маскирани като игри и платформи за игри, които могат да причинят големи щети на потребителските устройства.

Установено е, че злонамерените приложения (пълният списък на които можете да намерите тук) са заливали потребителите с натрапчиви рекламни и евентуално са увеличавали значително техните сметки за мобилни услуги.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини