fbpx
-4.2 C
София

Три примера за това, колко е лесно да те хакнат

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Има много начини, които се използват от хакерите и киберпрестъпниците за получаване на достъп до вашата лична информация. На практика всички компютърни системи имат собствен набор от уязвимости, които могат да се използват от компютърните престъпници за кражба на лични данни и за получаване на потребителското име и паролата за различните акаунти.

Това е важно, понеже в онлайн банкирането и при интернет шопинга потребителите директно използват своите банкови карти.

Ето защо, ако хакерът е получил информацията за входните данни или има достъп до вашия компютър, или пък е успял да инсталира кейлогър, той съвсем лесно може да открадне информацията за банковата ви карта, както и най-различна подобна твърде чувствителна информация. А последно време все повече се увеличават кражбите на данни от големите корпорации и организации.

Но индивидуалните интернет потребители са изложени на особено голям риск. Когато сърфирате в уеб пространството и взаимодействате с различните компании, има голям шанс да станете жертва, ако не предприемете необходимите предпазни мерки за информационна защита.

Тук ще покажем най-често използваните методи, използвани за хакване. Имайте предвид, че това са само три примера, показващи по какъв начин киберпрестъпниците могат да откраднат вашата лична информация. Материалът по-долу има за цел да разясни тези рискове, както и да ви помогне да разберете как да защитите личната си онлайн информация.

Случайно изтегляне на зловреден софтуер

Според Forbes, около 30 000 уеб сайта всеки ден се инфектират с някаква форма на зловреден софтуер. Понякога малуерът се поставя там от собственика на уеб сайта, но в повечето случаи хакерите атакуват уеб сайтовете и ги заразяват, за да могат да извършат престъпните си намерения.

Често пъти интернет потребителите случайно изтеглят зловреден софтуер, след като просто отварят на пръв поглед невинни прикачени файлове или посещават уеб сайт, който предлага линкове за изтеглянето на най-различни файлове или дават до достъп до специално направени сайтове, които имат вредоносен софтуер в своите уеб страници.

Ако случайно заразите компютърната си система със злонамерен софтуер чрез прикачен файл в имейл или чрез специален уеб сайт, можете да получите всякакъв вид злонамерен код – кейлогър, рансъмуер или нещо друго.

Основният проблем при този тип заразяване е, че този тип вредоносен софтуер често пъти се използва за кражбата на ценна и чувствителна информация.

Кейлогърите например, са вредоносни програми, които записват вашето взаимодействие с компютърната система. Програмите от този тип се използват, за да се разбере какво е вашето потребителско име и каква е паролата за произволен брой онлайн профили.

Най-добрият начин да избегнете случайното изтегляне на зловреден софтуер е да се свържете с човека, който е пратил имейла с прикачен файл или линк, преди да кликнете върху отварянето на файла или да направите преход по препратката. И никога не забравяйте да не изтегляте нищо от уеб сайтове, на които нямате доверие.

Освен това, когато инсталирате програми и приложения, изтеглени от Глобалната мрежа, обръщайте внимание на това, което инсталирате. Често пъти програмите и разширенията от интернет, идват с допълнителен софтуер, който потенциално може да бъде малуер.

Бъдете внимателни и винаги махайте отметките от всички допълнителни опции, за които нищо не знаете и едва ли бихте искали те да инсталират нещо неприятно във вашата компютърна система.

Не забравяте, че е съвсем лесно да се заразиш с вредоносен софтуер. Но далеч не винаги е лесно да се отървеш от него.

Атаки за повторно използване на пароли

Друг, изключително популярен метод е използването на парола, която е една и съща както за акаунта на компютъра, така и за онлайн профилите.

Понякога хакерите използват информацията за логване, получена от предишен пробив на сигурността, за да пробват да проникнат и в другите онлайн услуги. Това действа, понеже немалко потребители използват едни същи потребителски имена и пароли за няколко акаунта и хакването на само един от тях е достатъчно за получаването на достъп до всичко останало.

Така че необходимо е винаги да се използва сложна и уникална парола за всеки един онлайн акаунт. Но за съжаление, така става по-трудно да запомните всичките си пароли. Но от друга страна, това изключително много затруднява хакерите и те не могат да използват този метод, за да получат достъп до вашите акаунти. Ако паролите са твърде много, можете да използвате мениджър на пароли, който може да ви помогне с входните данни за различните акаунти.

Социално инженерство

Докато едни киберпрестъпници се опитват с груба сила да получат достъп до вашите данни, други правят опити да ви накарат да я дадете доброволно.

Този тип кибератаки са известни като фишинг атаки или злоупотреба с достъпа, което е друг много често срещан начин да ви бъдат откраднати привилегиите и по този начин да се получи информацията за логване в акаунтите.

Сценарият при този вид атаки предвижда получаване на имейл или текстово съобщение от онлайн услуга, компания или банка, които редовно използвате. Съобщенията от подобен род обикновено обясняват, че е възникнал някакъв проблем с вашия акаунт или профил и ще трябва да кликнете върху линка, за да влезете в своя акаунт и да коригирате проблема.

Съобщенията от подобен род обикновено до най-малките детайли имитират отсрещната страна. Потребителите се подлъгват, че това са контрагенти, които познават и имат доверие. Те следват линка и по този начин без да подозират дават данните си на хакера или киберпрестъпника.

А когато потребителят все пак осъзнае, че нещо не е наред, престъпникът вече е успял да открадне личната информация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини