Три технологии, които утвърдиха мястото си в спортните среди

1
429

Романтиците не ги харесват, твърдейки, че те “роботизират” спорта и елиминират голяма част от очарованието му, но е безспорен факт – технологиите все повече навлизат по терени, кортове и зали, помагайки на реферите да взимат правилни решения. Може би и българският национален отбор по футбол щеше да играе финал на Световното първенство в САЩ през 1994 година, ако видео асистентът VAR можеше да регистрира играта с ръка на Алесандро Костакурта от състава на Италия?

Но да не се отплесваме. Представяме ви три от най-иновативните технологични нововъведения, които световният спорт прие с една-единствена цел – максимално много справедливост и намаляване до минимум на грешните съдийски решения.

“Ястребово око” в тениса

Да си рефер в тениса не е никак лесно, защото има моменти, когато малката зелена топка лети твърде бързо, за да бъде проследена с човешко око. Много често и съдиите, разположени по линиите, не успяват да вземат правилното решение.

Тук обаче на помощ идват съвременните технологии. През 2006 година за първи път на тенис корт се използва системата “Ястребово око”, която позволява на съдиите, играчите и публиката да видят видео повторения на най-спорните ситуации. Системата изчислява до милиметри мястото, където тенис топката е паднала на корта, а реферът на стола може да потвърди или отмени своето решение.

Любопитно е, че в началото имена като Роджър Федерер и Марат Сафин се обявяват против използването на технологията, но днес тя изглежда като нещо съвсем нормално в тениса.

Ако смятате, че днес е правилният момент да поставите залог на винаги вълнуващия тенис, изберете си подходящ букмейкър с помощта на експертите от сайта Silentbet.com, където са описани лицензираните оператори за България. Експертите ви помагат в правилния избор на сайт за залози, от който да извлечете максимума.

Технология на голлинията във футбола

Един от най-големите скандали в историята на футбола е свързан с финала на Световното първенство в Англия през 1966 година. Тогава “Трите лъва” печелят единствената си досега световна титла, побеждавайки Германия след продължения на “Уембли”. Големият герой за островитяните е Джеф Хърст, който бележи хеттрик. При едно от попаденията на Хърст, топката среща напречната греда и тупва около голлинията. Съдиите решават, че това е гол и отсъждат попадение, докато немците са сигурни, че голов удар няма. И до днес има спорове по тази тема – отбелязал ли е Джеф Хърст три гола във финала и дали Германия не е ощетена от реферите?

Днес подобен казус е практически невъзможен, защото през 2012 година за първи път е приложена технологията за голлинията, при която сензори в топката и рамките на вратата определят безпогрешно, дали кълбото е преминало голлинията или не. Днес реферите разполагат със специални устройства, които в реално време им подсказват, дали топката се е озовала във вратата или не.

Както и при “Ястребовото око” в тениса, а и в останалите случаи в спорта изобщо, където е намесена технологията, по-романтично настроените смятат, че всичко това отнема от човешкия фактор и автентичността на играта. Самият бивш президент на ФИФА Сеп Блатер е сред хората, противници на технологията на голлинията.

ВАР или “видео асистент рефер”

И ако технологията на голлинията бе технологично нововъведение, все пак донякъде ограничено за определени казуси, то навличането на системата ВАР (видео асистент рефер) вече можем да наречем истинска революция във футбола.

Обяснено накратко, ВАР е технология, която позволява на реферите да гледат повторения на спорни ситуации, които обаче са с важно значение за развитието на срещата. В това число влизат признаването или отмяната на попадение, отсъждането или неотсъждането на дузпа, решение за директен червен картон и объркана самоличност на играч при показване на картон.

Главният рефер на срещата гледа повторенията на специален екран, разположен край тъчлинията. Наличен е и допълнителен екип от хора, намиращи се в т.нар. “стая за видео операции”, които сигнализират на главния съдия, дали има нужда решението му да бъде прегледано на повторение или не.

ВАР системата вече се използва в големите европейски първенства и клубни турнири, а през 2018 година за първи път я видяхме в действие и на ниво Световен шампионат. Общо 335 инцидента бяха прегледани с ВАР по терените в Русия само в груповата фаза, а данните на ФИФА показват, че системата е осигурила успешни решения в размер на 99.3 процента.

Това са три от технологичните нововъведения в спортове като футбола и тениса. Феновете винаги ще бъдат разделени “за” и “против” технологиите, но обективната истина е, че те позволяват на реферите да намалят до минимум своите грешки. А и по-добре да свикваме, защото надали това ще бъдат последните нововъведения от този тип в бъдеще.

Платено съобщение

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Име
Име

Няма такава реклама 😀