Три четвърти от българските картодържатели желаят да плащат с мобилния си телефон

18
1769
83% от потребителите на възраст между 18 г. и 24 г. биха желали да използват своето мобилно устройство за разплащания, показват данните от изследването MasterIndex 2018 на Mastercard

Българските картодържатели са силно заинтересовани от възможността за извършване на плащане чрез своите мобилни телефони, показва изследването на Mastercard MasterIndex 2018. Според проучването три четвърти от активните картодържатели в България биха желали да използват своя смартфон за онлайн трансакции чрез мобилни приложения и за разплащания в търговската мрежа като просто докоснат мобилното устройство до безконтактен терминал.

Най-голям интерес към мобилните разплащания (около 80%) заявяват потребителите във възрастовите групи 18-24 и 35-44 години.
Според данните от MasterIndex 2018 потребителите в нашата страна използват мобилния си телефон главно за обаждания (96%), достъп до социални мрежи (77,1%), сърфиране в интернет (71,9%), чат (59,8%), работа и достъп до електронна поща (58,7%) и правене на снимки (66,8%).

Когато имат възможността да използват своето мобилно устройство за разплащания, 50.0% от потребителите биха използвали услугата при пазаруване в супермаркети, 40.7% – за  плащане на сметки, 27.3% – за покупки на дрехи и обувки. Всеки пети потребител би използвал мобилния си телефон за плащане в ресторанти, кафенета и барове, а всеки шести – за покупка на билети и други транспортни документи.

През последната година значително се е увеличил делът на картодържателите, които биха използвали мобилния си телефон за безконтактни плащания в супермаркетите (50% през 2018 г. срещу 42% през 2017 г.). Нарастващият тренд за предпочитане на мобилните разплащания е най-забележим сред картодържатели на възраст между 35 и 44 години, сред жителите на големите градове и притежателите на дебитни карти.

Мобилните разплащания в страната стават все по-популярни, което се дължи както на положителните нагласи на потребителите към иновативни методи на плащане, така и на удобството и безопасността на мобилните трансакции

Всеки трети българин използва повече от 10 цифрови услуги и прекарва повече от пет часа на ден пред своето мобилно устройство, което поставя България на лидерска позиция в Европа, показват данните от международното изследване на Mastercard Mastercard’s Innovation Study, проведено през 2017 г. 70% от българите посочват телефона като предпочитана алтернатива за извършване на плащане. Също така 34% от сънародниците ни биха използвали таблетите си за извършване на плащания, а 16% биха разчитали на смарт устройства, часовници и гривни.

Основният двигател на глобалната тенденция за развитие на пазара на мобилни разплащания е разработената от Mastercard платформа за токенизация Mastercard Digital Enablement Service (MDES). MDES технологията позволява на издателите на платежни карти да заменят PAN номера на картите със защитени дигитални токен символи, които са уникални само за едно мобилно устройство. Така всяка карта става уникална за един мобилен телефон и в случай на кражба няма да работи с друг. По този начин данните от картата се съхраняват безопасно, а при загуба или кражба на устройството иновативната платформа на Mastercard блокира конкретното означение за съответното устройство.

Първият мобилен NFC портфейл на българския пазар се появява през 2016 г. Той е издаден от Първа инвестиционна банка и оперира под технология на Mastercard

Две години по-късно, благодарение на добрата безконтактна инфраструктура, развитието на пазара и технологичния напредък, българските потребители вече могат  да избират между 4 мобилни портфейла: на мобилния оператор A1, myFibank, iCard и приложението phyre – всеки от тях базиран на технология на  Mastercard.  Страната ни е сред малкото европейски пазари, на които финтех компании, оператори на мобилни мрежи, небанкови институции и други нетрадиционни участници навлизат на пазара на мобилните разплащания. По този начин хиляди потребители ежедневно използват мобилния си телефон като безконтактна карта.

Горди сме с лидерската позиция на Mastercard – единствената технологична компания в България, която развива мобилни разплащания в страната., сподели Ваня Манова, мениджър за България и Македония, Mastercard. „Тъй като до края на 2018 година всички ПОС терминали в България ще бъдат безконтактни, а в същото време българските картодържатели уверено използват своите безконтактни карти, мобилните разплащания са естествената следваща стъпка в развитието на пазара. Нещо повече – в страната ни навлизат безконтактни банкомати и потребителите скоро ще могат да теглят пари от банкомат, използвайки мобилния си портфейл – бързо, безопасно и удобно.“, добави тя.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
6 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Влад
Влад

„83% от потребителите на възраст между 18 г. и 24 г“ хич не е еднакво с „Три четвърти от българските картодържатели“… викат му clickbait на това

Борислав
Борислав

Ми то в държавата останаха основно ученици, пенсионери и цигани. Голям процент от населението между 24 и 50 години работи извън България. Нормално е да са 3/4 от населението.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Не си вдянал. Хората ясно са написали – картогадържатели. Това означава че автоматично от сметките се изваждат половин милион цигани и поне 1.5 милиона пенсионери които нямат представа какво е кредитна/дебитна карта и през живота си не са плащали по друг начин освен в кеш. Остават модерните хора които притежават и използват кредитни карти.

Коментар
Коментар

„безопасността на мобилните трансакции“ a?

Иво
Иво

Със сигурност е по безопасно от безконтактните карти.

Коментар
Коментар

никъде не съм казал, че картите са най-сигурното решение. За сметка на това се обезопасяват лесно, което не може да се каже за операционна система и хардуер.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Сещам се за много заглавия в нашата и чуждата преса за хора ограбени чрез дебитни/кредитни карти. Не се сещам обаче за нито едно заглавие за човек ограбен чрез пробив в адроид телефона му.

тор
тор

възраст между 18 г. и 24 г. яко картодържатели……. ми с кво ще си правят магистралките??? с телефона зор става….

ime
ime

след месец „9/10 от потребителите плащат през мобилните телефони“…

Alex
Alex

Малко „не новина“. Разплащане през телефона се предлага от доста време, на когото му е харесало вече го прави, на когото не няма да го убеди статистическа статия. Малко безсмислено писание според мен.

Гената
Гената

Mastercard и Fibank бяха първите през 2016г. и за две години имаме вече още 3 мобилни портфейла, вървим в правилната посока

ПИБ
ПИБ

ПИБ или Фибанк както и викат сега е най-потресаващата банка в България, оплетена със схеми с пране на пари през Румъния и финансиране на свои собствени организации и близки фирми като кредитор, както го правеше КТБ. Разлиакта е, че ПИБ е на Доган и той няма да си позволи някой да го каже това публично.

Цар Навуходоносор
Цар Навуходоносор

Нека всеки ползва това, което смята за добре, без да налага мнението си на другите или да претендира за премахване методите на разплащне различни от неговия избор. Живи и здрави.

Палеустиниец
Палеустиниец

Факе нюз или т.нар. фейк нюз

the professor
the professor

това са точно тия 83% дето теглят кредити над възможностите си и не ги погасяват навреме…

TNT
TNT

аз не желая да плащам през телефона си, харесва ми как стотинките дрънчат в джобчето ми.