Тръмп атакува Apple да отслаби криптирането на iPhone

7
1011

Президентът Доналд Тръмп влезе в разгорещен дебат на тема криптиране, като призова Apple да създаде „вратичка“, която би помогнала на органите на реда да отключат iPhone, когато това е наложително.

Само ден след като Министерството на правосъдието и генералният прокурор Уилям Бар разкритикуваха технологичния гигант за липсата на „съществено съдействие“ при разследването на смъртоносна стрелба във военноморската база на Флорида, сега президентът увеличава натиска върху Apple.

Във вторник в профила си в Twitter Тръмп написа:

„Ние помагаме на Apple през цялото това време в търговията и в толкова много други проблеми и въпреки това те отказват да отключат телефони, използвани от убийци, наркодилъри и други криминални елементи на насилие“.

Той призова Apple за „адекватност“ и да започне да сътрудничи на правителството при разследванията.

Apple отказа да коментира забележките на Тръмп. В понеделник компанията заяви, че отхвърля обвиненията на Министерството на правосъдието, че не сътрудничи в разследването.

Компанията заяви, че е предоставила информация на ФБР за iPhone на стрелеца, включително информация за акаунта му, архивираните в iCloud данни и операциите, извършвани от няколко други акаунта, свързани с устройството.

Apple също така добави, че не е получава заявка за отключване на друг iPhone в хода на разследването към 8 януари. Въпреки че е в състояние да предостави абсолютно всички данни на потребител, който бива разследван от федералните служби, както сега, така и през годините, компанията остава абсолютно непоколебима и не дава бекдор на криптирането на служителите на реда.

„Винаги сме казвали, че не съществува такова нещо като „вратичка“ (бекдор) само за „добрите“. Вратичките могат да бъдат експлоатирани и от тези, които застрашават националната ни сигурност и сигурността на нашите клиенти.“

Американският съюз за гражданските свободи разкритикува искането на властите и го определиха за „опасно и противоконституционно“, добавяйки, че спазването му ще намали значително сигурността на всички iPhone.

„Силното криптиране дава възможност на религиозните малцинства, изправени през геноцид, като уйгурите в Китай, на журналистите, разследващи мощни наркокартели и политици да общуват безопасно помежду си с външния свят“, се казва в прессъобщението на ACLU.

„Просто няма начин Apple или която и да е друга компания да предоставят на ФБР достъп до кодираните данни и кореспонденция, без да създадат уязвимост, от която да се възползват недоброжелатели и авторитарни чуждестранни правителства, или да отслабят защитата срещу престъпници и хакери.“

Бойкот на Apple

Тръмп призова Apple по същия въпрос и в миналото – още като кандидат на президентските избори през 2016 г. След като Apple отказа да даде бекдор на криптирането, за да отключи iPhone, принадлежащи на терористи, отговорни за стрелбата в Сан Бернардино, Тръмп призова за бойкот на компанията.

Докато ФБР в крайна сметка успя да отключи iPhone без помощта на Apple, Министерството на правосъдието продължи да настоява за отслабване на стандартите за криптиране за своите разследвания.

Неведнъж правителствата са се оплаквали, че разследванията им стоят в застой заради тежко криптиране и продължават да молят технологичните компании да правят компромиси със сигурността и поверителността на единични потребители в името на обществената безопасност.

Наред с Apple, компании като Facebook, Google и Microsoft са твърдо против тези правителства, предупреждавайки, че отслабването на криптирането би застрашило милиарди хора и устройства по света.

По време на изслушването в Сената през декември законодателите отправиха строго предупреждение към технологичните компании: Намерете начин да работите с органите на реда при разследвания, или ще има строг закон, който ще регулира криптирането.

Атентатът на Саид Фарук

Припомняме, че през 2016 г. имаше сериозен скандал между американските власти и Apple, именно за който споменахме по-нагоре по повод апелациите в предизборната кампания на Тръмп. Тогава изпълнителният директор на компанията Тим Кук ясно и категорично се противопостави на местните органи на реда, че компанията няма да даде достъп до iPhone апарата на терориста Саид Фарук, който осъществи атентат, с който уби 14 души и рани 22-ма, заедно със своята съпруга. Тогава стана ясно, че престъпникът е използвал iPhone 5c. Серия от последващи доклади твърдят, че iPhone и цялата еко система на Apple всъщност е рай за терористите и престъпниците по света, тъй като им осигурява изключително високо ниво на сигурност и непокътнатост на техните действия, и те остават спокойно скрити в сянката на криптирането. Изумително е, че най-скъпата технологична компания в света, която освен с цялата своя емблематичност и популярност, действително спазва толкова високи и норми и стандарти на клиентска поверителност и не предава своите довереници дори когато са тежко криминално проявени.

Още тогава опасенията на изпълнителния директор на Apple бяха, че веднъж създаден подобен инструмент за достъп от властите, може да бъде ефективно разкрит и използван от на практика всекиго – и това ще доведе до пробив в най-сигурната потребителска операционна система.

Тогава Tим Kyĸ нe пpoпycнa дa дoпълни ĸpитиĸaтa cи ĸъм ФБP в отворено писмо, което бе публикувано на официалния сайт на Apple c дyмитe, чe пoдoбнo иcĸaнe e нaпълнo в paзpeз c aмepиĸaнcĸитe цeннocти и зaĸoни, ĸoитo пpaвитeлcтвoтo на CAЩ e длъжнo дa cпaзвa.

Позицията на Apple в този момент отвори някои наистина сериозни въпроси – като това какви трябва да бъдат отношенията между частните технологични компании и правителствата на страните, в които предлагат своите продукти.

 

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_nib_
_nib_

Тези пак играят пиесата ,,Дамата с кученцето.“

Daniel
Daniel

Умря циганката дето го хвалеше, сега Рижко я върши тази работа. Значи здраво не им вървят нещата, скоро ще се чуе истината.

🍏
🍏

Само празни глави купуват тел за 300 лв за 3000лв.

Значи паролата е 1234
или
много секретната 0000

Prasko1
Prasko1

Нуавей телелефоните визираш нали?

Zoro
Zoro

Нещо не се връзва. Уж искат да декриптират един определен телефон, а се говори за поставяне на задна врата (backdoor) във всички телефони на компанията. Това са две различни неща.

Землянин
Землянин

Нали.

Разум
Разум

Ти знаеш ли кой ще е престъпника, че да сложиш задна вратичка само в неговия телефон?