Тръмп блокира продажбата на американска технологична компания на китайци

10
943

Доналд Тръмп отново размаха пръст към Пекин и забрани голяма технологична сделка, която щеше да постави ключова американска компания под китайски контрол.

Позовавайки се потенциална заплаха за националната сигурност, президентът блокира оферта от 1.3 милиарда долара на подкрепената от Китай Canyon Bridge Capital Partners за базираната в Портланд, щата Орегон, Lattice Semiconductor.

Според Белия дом, сделката носи рискове за националната сигурност на САЩ. Освен това се подчертава необходимостта от запазване на надеждността на доставките на полупроводникови елементи, произвеждани от Lattice за правителството на щатите. Опасността е свързана с прехвърлянето на интелектуална собственост под чужд контрол, ролята на китайското правителство в подкрепа на сделката, значението на цялостността на веригата за доставки на полупроводникови елементи за правителството на САЩ и използването от американския кабинет на продукти от Lattice.

Решението на Тръмп е взето по препоръка на Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ.

Lattice Semiconductor Corporation е един от световните лидери в производството на програмируеми логически интегрални схеми, които широко се прилагат във всички цифрови устройства.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

10 коментара за "Тръмп блокира продажбата на американска технологична компания на китайци"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz