fbpx
0.3 C
София

Тръмп готви нов проект за социална мрежа

Най-четени

В последния си опит да се върне в светлината на прожекторите на социалните мрежи, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп сега е готов да направи нова инвестиция, този път в полето именно на социалните мрежи. Тръмп обяви в сряда вечерта, че има нова компания, наречена Trump Media & Technology Group, която ще се слее с вече съществуващата компания Digital World Acquisition Company. Ако бъде завършена, сделката ще превърне новата медийна компания на Тръмп в такава, която се търгува публично на стоковата борса Nasdaq. И това би могло да даде на проекта на Тръмп достатъчно пари, за да създаде нещо като нов клонинг на Twitter, който той обещава да нарече лаконично „Truth Social”.

SPAC компании

Стартъпът на Тръмп и компанията, с която планира да го слее, попадат в т.нар. категория SPAC – това са малки фирми, които обаче се котират на стокови борси и съществуват с единствената цел да се слеят с други компании, които искат да станат публични. Те обикновено биват създавани от хора, които вече присъстват в света на финансите, като целта им е да накарат други хора да хвърлят пари в акции в тези проекти, които обикновено се търгуват доста евтино – обикновено се продават по 10 долара за брой. Те си поставят краен срок, обикновено около две години, в който се стремят да намерят компания, с която да се слеят и да започнат да се насочват към някаква пазарна ниша и да започнат да създават реален продукт. Ако сте любопитни и искате повече информация за тази популярна инвестиционна схема, може да прочетете повече тук.

Новата компания на Тръмп беше регистрирана в Далауеър през февруари, но някак си не получи особено внимание. Въпреки че Тръмп обеща да създаде алтернатива на съществуващите социални мрежи през януари, когато беше блокиран на практика от всички известни платформи. Изглежда сега Тръмп има наистина големи амбиции за проекта си, както става ясно от комичната презентация от 22 страници, насочена към инвеститорите, публикувана на нейния уебсайт.

Амбициите на бившия президент не свършват със създаването на проекта „Truth Social“, алтернативата на Twitter, но в крайна сметка има дори амбиции да създаде медиен конгломерат, който да се конкурира с новинарските мрежи като CNN, със стрийминг услугите като Disney Plus и Netflix и дори с облачните платформи като Amazon Web Services.

Засега единствената част от този проект, която съществува, са части от Truth Social, което изглежда е разновидност на децентрализирана социална мрежа Mastodon. Приложението вече има проблеми. Някои журналисти вече са създали акаунти в приложението с потребителски имена като „donaldtrump“ и „mikepence“.

Рекламните материали на социалната мрежа са пълни с фалшиви съобщения, споменаващи известни запазени марки и брандове, които не са дали разрешение на бъдат цитирани.

Презентацията на инвеститора също е забележителна с това, което липсва: подробности за парите. Обикновено тези неща поне дават поглед върху това какви пари има компанията, която търси сливане, и какви могат да бъдат бъдещите приходи. Обикновено това е част от мотивацията за сливане на две стартиращи компании: цената на акциите към момента на практика не носи особено информация за бъдещите приходи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини