fbpx
3.9 C
София

Тръмп забранява на гражданите, които са пътували до Китай, да влизат в САЩ

Най-четени

Всеки чуждестранен гражданин, пътувал в рамките на Китай през последните 14 дни, няма да бъде допуснат да влезе в Съединените щати, според новата декларация на президента Тръмп. Целта е да се предотврати разпространението на новия коронавирус, заяви американският министър на здравеопазването и човешките услуги Алекс Азар. Азар също каза, че е обявена извънредна ситуация за общественото здраве на САЩ.

Новият коронавирус вече е повалил близо 10 000 души в почти две дузини държави по света и вече е убил 213 души в Китай.

Всеки гражданин на САЩ, който е пътувал в Китай, ще премине здравен преглед при влизане в страната и ще бъде помолен да остане под карантина за 14 дни. Гражданите на САЩ, които са пътували до провинцията Хубей, откъдето тръгва вирусът, ще бъдат държани под задължителна карантина в продължение на 14 дни, след като се върнат в САЩ. Въз основа на последните налични данни 14 дни е максималното необходимо време за хората да развият симптоми, след като са заразени с вируса, което се приема и за универсалното време за оценка. Все още няма сведения колко лесно и често вирусът се предава от човек на човек, въпреки че предварителните данни сочат, че когато един индивид е заразен, дори да не проявява симптоми, може да зарази околните и затова представлява заплаха.

Членовете на семействата на американските граждани, дори и да не са американски жители, и постоянно пребиваващите лица ще могат да влязат в страната, каза Азар, като те също ще бъдат поставени под наблюдение със задължителна карантина. Вчера Държавният департамент на САЩ заяви, че американските граждани изобщо не трябва да пътуват до Китай, като класифицира азиатската дестинация с „индекс 4“ за опасна дестинация, което ще рече „дестинация, с повишена вероятност за животозастрашаващи рискове“. След това решение, някои американски авиокомпании като American, Delta и United Airlines спряха полетите до и от Китай.

Предписанията на СЗО

Новите политики противоречат на съветите на Световната здравна организация (СЗО), която вчера заяви, че страните не трябва да ограничават пътуването или търговията в отговор на новия коронавирус. СЗО заяви, че вирусът представлява сериозна опасност за общественото здраве и го определи като „здравна криза“.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) вече държат 195 граждани на САЩ, евакуирани от Ухан, Китай, в задължителна карантина. Това е първият път, когато CDC задържат някого под карантина в последните 60 години (последният случай е от 1960-та).

Коронавирусът все още представлява нисък риск за широката общественост на САЩ, заяви Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести. Има шест потвърдени случая на коронавирус в САЩ – пет от тях са на хора, които в последните седмици са пътували до Китай, а шестият на съпруга на пътувал гражданин.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини