Тръмп заплаши да скъса отношенията на САЩ с Китай: COVID-19 към 15 май

7
1839

В петъчната сутрин в света вече имаше регистрирани над 4,5 милиона души заразени с новия коронавирус. От тях над 303 хиляди случая са с летален изход, а оздравелите са 1,7 милиона. Трите държави с най-много починали не са се променили през последните няколко дни – на първо място с огромна преднина е САЩ, следвана от Испания и Русия.

Ето как изглежда таблицата за COVID-19 за изтеклите 24 часа към 9:00 часа сутринта:

Последните 24 часа Заразени Починали Оздравели
САЩ 1 457 593 (+27 245) 86 912 (+1715) 31 8027
Испания 272 646 (+1551) 27 321 (+217) 18 6480
Русия 252 245 (+9974) 2305 (+93) 53 530
Великобритания 233 151 (+3446) 33 614 (+428) няма данни
Италия 223 096 (+992) 31 368 (+262) 115 288

 

Четвъртък, 14 май

Обвиниха Русия за манипулиране на статистиките.

В Москва починалите от COVID-19 са 11 846 души. Това е с 1841 повече в сравнение със същия месец на миналата година. Според руските медици, 639 души са починали от новия коронавирус. Здравеопазването на Москва заяви, че „е невъзможно да се счита, че причината при останалите 60% от леталните случаи е COVID-19„. Това са инсулти, инфаркти, левкози, злокачествени тумори и други. Важно е да отбележим, че в Москва се прави аутопсия на 100% от хората, за които има съмнение, че са починали от COVID-19.

Bloomberg отбеляза, че през месец април общата смъртност в Москва рязко е нараснала, но само за една трета от починалите е отбелязано, че тяхната смърт се дължи на новия коронавирус. Тоест, твърденията са, че многомилионният град манипулира статистиките, за да покаже колкото се може по-малко летални случаи.

Япония отслабва карантината. Япония отмени извънредното положение в 39 от общо 47 префектури. С всеки изминал ден в тази страна има все по-малко нови случаи. Отбелязва се, че и самоубийствата са намалели с 20%.

СЗО: COVID-19 може никога да не ни напусне. Световната здравна организация предупреди, че новият коронавирус може никога да не изчезне и съветва да не се дават неверни прогнози.

„Важно е да повторим това: този вирус може да стане просто още един ендемичен вирус в нашите общества – този вирус може никога да не изчезне“ – заяви Майкъл Райън, ръководител на СЗО по извънредните положения. „Считам, че в това отношение не може да има никакви обещания и каквито и да било дати. Тази болест може да прерасне в един много дълъг проблем. Но може и да не прерасте.

В същото време отделът по психологическо здраве на СЗО отбелязва, че в карантинните условия много хора са сблъскали със сериозна личностна криза.

Изключителна безработица в Австралия. От началото на пандемията в Австралия без работа останаха 600 000 души, заяви премиерът на страната. Той обяви тези числа за „шокиращи“, но достатъчно очаквани.

+9974 случая в Русия. Броят на заразените от новия коронавирус през последните 24 часа се увеличи с 9974 нови случай, починалите са 93 души. Оздравелите са 5527 души през последното денонощие, а общо оздравелите са 55 530.

В Тексас въоръжени лица пазят бизнеса си. В Тексас, в нарушение на карантинните мерки, отвори врати студио за татуировки. За да опазят бизнеса си собственикът на студиото извика няколко въоръжени лица. Сега около сградата могат да се видят мъже с пушки, автомати и най-различно тактическо оръжие. Те имат камуфлажни облекла, защитни жилетки и радиостанции.

Огромни количества бира в канализацията. Един от най-големите австралийски пивовари изля в канализацията около 90 тона бира. Причината е изтеклият срок на годност – бирата не е продадена, понеже баровете и ресторантите са затворени заради новия коронавирус. С тази бира може да се напълни басейн с олимпийски размери.

Първата ваксина срещу COVID-19 отива в САЩ. Британският генерален директор на френската фармацевтична компания Sanofi ужасно ядоса французите, след като в интервю заяви, че първата изобретена от компанията ваксина отива в САЩ. Причинната е, че Америка е инвестирала най-много пари в разработването на тази ваксина от неговата компания. Правителството на Франция счита, че това е неприемливо, понеже през последните няколко години компанията е получила десетки милиона евро от държавата за провеждането на редица важни изследвания.

Купони за ресторант. На жителите на Виена започнаха да раздават безплатни купони за посещаване на ресторанти и други подобни заведения. Идеята е този бизнес да бъде запазен. Държавата дава купони на сума 25 и 50 евро, които са разпределени между 950 хиляди домакинства. Това са около 40 милиона евро от градския бюджет.

36 милиона безработни в САЩ. Още 3 милиона души подадоха заявления за получаване на обезщетения по безработица. По този начин броят на безработните в САЩ превиши 36 милиона. Нищо подобно не се е случвало още от времената на Великата депресия.

Петък, 15 май

Китай отбеляза един месец без нито една смърт от COVID-19. От един месец в Китай няма нито една смърт от новия коронавирус. Последният починал от COVID-19 е регистриран на 14 април. Според официалните данни, епидемията в тази страна е на практика приключила. През последните 24 часа там бяха регистрирани само 4 нови случая на заразени от COVID-19.

В САЩ от COVID-19 бе излекувана 108 годишна жена.

Американката Силвия Голдшоул оздравя от коронавируса. Жената е на 108 години и това не е първата епидемия в нейния живот – тя помни времената на испанския грип. Силвия живее в дома за стари хора в Ню Джърси. През месец април се разболява от COVID-19, което на тази възраст би могло да приключи трагично. Но е оздравяла. Счита се, че тя е най-възрастния човек,оздравял от COVID-19.

Тръмп заплаши да скъса всички отношения с Китай. Президентът на САЩ заяви, че е разочарован от неспособността на Китай да сдържи пандемията от новия коронавирус:

„Те не трябваше да позволят това да се случи“

Доналд Тръмп обяви, че има много мерки, които могат да бъде приложени към Китай, включително и пълен разрив на отношенията с тази страна. Политическата ситуация сериозно се усложни и влоши. Редица дипломати се опасяват, че търговската война между САЩ и Китай може да се превърне в икономическа, а след това и в нещо още по-лошо.

Словения стана първата страна в Европа, официално обявила за приключване на епидемията. Властите обявиха, че епидемията е приключила, разпространението на новия коронавирус е взето под контрол и повече не е необходимо спазването на карантина. В тази страна бяха регистрирани само 1467 заразени от новия коронавирус, от които леталните случаи за 103.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари