Тръмп заплаши Европа с насрещни санкции заради данъците срещу Google

10
1669

Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да въведе до 100% мита за редица стоки от Франция. По този начин американското правителство възнамерява да отговори на цифровия данък, наложен на някои корпорации от САЩ, който получи жаргонното име „Google данък“.

Правителството на САЩ счита, че този данък дискриминира и „налага твърде тежко бреме“ на IT компаниите. Като отговор Америка възнамерява през 2020 година да въведе 100% мита на 63 френски стоки, включително вина, кашкавал, козметика, кожи и други.

„Европейският съюз е много несправедлив в търговските сделки и въпроси… Не че съм влюбен във всичките тези Facebook, Google и Twitter, но това са американски компании. Мисля аз да обложа тези компании и те не трябва да плащат данъци на Франция. Ако някои иска да използва преимуществата на американските корпорации и компании, то това трябва да сме ние, а не Франция“ – каза Доналд Тръмп по време на пресконференцията в Лондон преди срещата на НАТО.

„Google данъкът“ на Франция предвижда големите компании, които извършват цифрови услуги в тази държава, да плащат 3% данък от доходите на местните отдели. Законът засяга редица американски компании, включително Google, Apple, Facebook и Amazon.

Финансовите експерти пресметнаха, че 100 процентното мито на въпросните 63 френски стоки ще струва около $2,4 милиарда. Подобни мерки се предвиждат и за Австрия, Италия и Турция, които също въведоха цифровия данък.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари