Тръмп иска да забрани на социалните мрежи да редактират публикациите

5
361
President Donald Trump speaks with reporters on the South Lawn of the White House as he departs on Marine One, Thursday, May 14, 2020, in Washington. Trump is en route to Allentown, Pa. (AP Photo/Alex Brandon)

Американският президент Доналд Тръмп прие резолюция, с която премахва юридическата протекция на компаниите, предоставящи социални мрежи и услуги за комуникация, която им позволяваше да редактират и коригират съдържанието, публикувано от техните потребители, съобщават от прес центъра на Белият дом.

„В историята на САЩ няма известен прецедент за толкова малък брой частни компании, които контролират толкова голяма част от човешкото общуване и да имат такава световна власт“, каза Тръмп пред журналисти преди подписването на новия указ.

Според Тръмп правото на социалните мрежи за проверка на фактите и достоверността на публикуваната информация, както и възможността за коригиране на някои публикации и съобщения, когато намерят това за необходимо, съгласно политиките им за използване, превръща социалните мрежи в издатели.

Припомняме, че наскоро социалната мрежа Twitter, в която Тръмп е силно активен, маркира две негови публикации като „потенциална дезинформация“. Навярно сегашното му решение е свързано с тези действия, тъй като в изявлението си пред медиите той казва още:

„В някои случаи Twitter престава да бъде неутрална потребителска платформа и се превръща в редактор. Мисля, че същото може да се каже и за други – ако погледнете Google, Facebook и вероятно още много други“, казва Президентът.

Доналд Тръмп заяви, че новата регулация съдържа изискването за създаване на нови законови разпоредби за дейността на социалните мрежи, за да не могат да се възползват от същата юридическа протекция, която им позволява специален статут, с който могат да редактират съдържанието на потребителите, въпреки че такива правомощия според американското законодателство са запазени само за предприятия, упражняващи редакторска и / или издателска дейност.

От социалната мрежа Twitter определиха новите действия на Доналд Тръмп като „силно политически ангажирани и в отговор на наскоро предприети срещу него мерки“, навярно визирайки именно двете маркирани негови публикации, за които споменахме по-горе.

„Този нова разпоредба представлява реакция и силно политически подход към основния закон регулиращ индустрията със социални мрежи и обществени портали. Член 230 защитава американските иновации и свободата на изразяване, като се основава на демократичните ценности на САЩ. Едностранните опити на политически фигури за неговото подкопаване застрашават бъдещето на свободата на словото в интернет“, се казва в официалното изявление на прес центъра на социалната мрежа Twitter.

Освен маркираните като дезинформация публикации на Тръмп, като мотив за негова ответна реакция, някои коментатори намират и забраната на Twitter политиците да провеждат политически кампании чрез социалната мрежа – политика, която се различава от тази на Facebook, при която политическите кампании са разрешени. Предстои да разберем как новата разпоредба на Тръмп ще засегне социалните мрежи.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари