Тръмп иска значителен процент от продажбата на TikTok да отиде в хазната на САЩ

11
726

Доналд Тръмп поиска в хазната на САЩ да бъде внесен съществен процент от продажбата на американския дял от бизнеса на TikTok, който принадлежи на китайската компания ByteDance. Парите може да даде както купувачът, така и продавачът или двете страни да си поделят тази вноска. Президентът на САЩ заяви, че сделката трябва да приключи до 15 септември тази година. Китайските медии реагираха много остро и яростно на това искане и са на мнение, че това си е чист грабеж.

Като цяло, ситуацията с принудителната продажба на част от бизнеса на TikTok изглежда твърде странно. Американският президент под заплаха спирането на тази онлайн услуга на територията на САЩ принуждава чуждестранна компания да продаде част от своя бизнес и още, тя да подари солидна сума от сделката.

„Съединените Щати трябва да получат много голям процент от тази сделка, понеже именно ние я правим възможна за осъществяване. Каквато и да бъде тази сума, тя ще бъде свързана с продажбата, за която никой не направи толкова много освен мен. Мисля, че това е съвсем справедливо“ – заяви Доналд Тръмп по време на пресконференция.

Финансовите аналитици заявиха, че по този начин сделката става абсолютно безпрецедентна. Никой не е чувал за плащането на процент на държавно учреждение, което няма какъвто и да било дял в компанията.

Китайските власти изобщо не са съгласни с подобно развитие на нещата. Главният редактор на изданието Global Times Ху Худжийн (Hu Xijin) каза:

„Светът наблюдава и Бог вижда, че президентът Тръм превръща великата някога Америка в една измамна държава“.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари