Тръмп обмисля да спре зелените карти за САЩ, докато трае COVID-19

4
256

Президентът на САЩ Доналд Тръмп късно в понеделник заяви, че предстои кабинетът му да приеме изпълнителна заповед, с която спира временно издаването на зелени карти за имиграция в САЩ на всякакви основания. Тръмп посочи като причина за този ход защитата на работните места на местните американци пред лицето на коронавирусната пандемия.

„В светлината на нападението от Невидимия враг, както и необходимостта да защитим работните места на нашите ВЕЛИКИ американски граждани, ще приема изпълнителна заповед за временно спиране на имиграцията в Съединените щати“, заяви Президентът в своя профил в Twitter.

САЩ в момента е лидер сред огнищата на разпространение на коронавируса – в страната има повече от 780 000 потвърдени случая на заразени, които само за вчерашния понеделник са се увеличили с 20 000. Броят на смъртните случаи в страната вчера надхвърли 42 000 души.

Публикацията на Тръмп идва на фона на нарастващите опасения, че пандемията ще има дълбоки, дълготрайни ефекти върху икономиката. Някои икономисти предполагат, че в момента вече сме изпаднали в рецесия, докато други прогнозират икономическо бъдеще, по-стршано от всичко след Голямата депресия. Около 16,8 милиона американски граждани вече са се регистрирали в бюрото по труда като безработни, като броят нарасна с 5,2 милиона само за изминалата седмица.

Съгласно заповед, издадена от Центровете за контрол и превенция на заболяванията през месец март, американските гранични служители ще проверяват с бързи тестове за коронавирус всички преминаващи мигранти на границите на САЩ и в двете посоки. Администрацията на президента Доналд Тръмп също обяви, че предстоящата заповед ще ограничи влизането на мигранти в страната по всякакви причини, поводи и основания, в това число и тези, които търсят убежище, като се позовава на широките правомощия за възбрана за влизането на чужденци при извънредни обстоятелства или по преценка на правителството, че има риск от пренасяне на заразни заболявания.

Припомняме, че в момента в САЩ нямат право да влизат граждани, които са пътували до Китай, Испания, Италия и другите държави огнища на коронавирусната епидемия, а ако са местни жители и трябва да се завърнат в страната си, то дори да не проявяват първоначални симптоми, те ще трябва да останат под задължителна едномесечна карантина.

В допълнение, президентът забрани и вноса на някои китайски стоки от първа необходимост, което според местните търговски вериги на дребно може да доведе до пазарни дефицити и излишен стрес за американските семейства. Към днешна дата Китай се възстановява от коронавирусната пандемия, въпреки че заболяването избухна от пазара за месо в Ухан, но въпреки това за момента Тръмп остава непреклонен и не се предвиждат облекчения на забраните – мярка, която здравните експерти по света подкрепят.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари