Тръмп обяви нови търговски санкции срещу Китай

15
880

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в своя Twitter акаунт, че въвежда нови мита на китайските стоки. Новите мита ще бъдат въведени още следващия месец, а тяхната цел е да бъде намален китайския импорт, а американските компании да започнат да произвеждат повече стоки на територията на САЩ.

Според тази информация, американските власти въвеждат от 1-ви септември тази година 10% мита на китайските стоки. Това са $300 милиарда щатски долара към вече наложените 25% мита на китайските стоки с годишен оборот $250 милиарда. Тръмп каза, че въвежда новите мита в отговор на това, че Китай не е спазил даденото преди три месеца обещание да увеличи закупуването на селскостопанска стока от САЩ.

От задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай силно ще поскъпнат редица китайски стоки, като дрехите, обувките, но най-вече компютърната електроника, смартфоните, таблетите и т.н. Неотдавна Sony предупреди, че конзолите PlayStation осезателно ще поскъпнат. Очаква се повишението на цените на продукцията, произвеждана в китайските заводи за американските пазари. Редица от тях, включително Apple, търсят нови производствени мощности извън Китай.

Очаква се тази вечер Тръмп да направи изявление и по отношение на търговията на САЩ с Европейския съюз. Това може да окаже голямо влияние върху цените на компютърната електроника и компютърните компоненти.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Бай ви Дончо пак с..е.
Ако той няма добри икономисти, имам приятели, които мога да му предложа, че аз съм много зает.

___

Силна икономика се прави, не чрез „хранене“ на корпоративните босове, а чрез финансови и монетарни микро икономически политики и техники, като данъци и акцизи, преструктуриране на бизнеса, ноу-хау и др.

___
Когато си купувах часовника от САЩ, ме мотивира цената. Но след наложеното мито, тя надмина цената на същия часовник в Германия. Има много стоки които техните собственици са зарязали на митниците, защото са в невъзможност да го платят.
Грешка беше, че не прочетох, това с дребните букви най – отдолу.

Бахти
Бахти

Палячото-перчем е изперкал тотално! В крайна сметка ще го издухат реднеците, ама хак да им е, като са си го избрали.

Мирослав
Мирослав

Те не са виновни, че е такава държавната им политика. В Германия преди всичко държат на образованието. Защото неукия човек е най-лесно манипулируем. Преди два-три дни там увеличиха студентските субсидии и то драстично, от 180€ на 950€,включително и на мигрантите. Колкото по-образована е дадена нация, толкова по-конкурентносопсобен и силна е тя. А Тръмп гради стена, вместо да се възползва. На мен лично, ми предложиха обучение в Хановер, без дори да ме познават, от първи контакт.

???
???

@Мирослав, в тази мултикулти кочина отивай и дано са хванеш някоя забулена за жена да си направите семейство в Германистан, защото такава държава вече няма! Германия е мъртва, попитай защо втора политическа сила е Алтернстива за Германия.

путин
путин

трябва да се мачкат тия китайчета евала на лудия…хахахахаххахахах

???
???

Луд си ти бе, България изчезва, а ти наричаш президент на сила #1 “луд”.

???
???

Най-изперкал е Българоотрпката, която не вижда как държавата му се е срутила, но дава акъл на сила #1 в света!

Капитализъм
Капитализъм

Причината, поради която се правят тези ходове е, защото Китай е*е света с изкуствено занижена стойност на своята валута и кражба на интелектуална собственост. В резултат на това търговският дефицит с ЕС и САЩ и Запада като цяло е огромен и продължава да расте, въпреки препоръките на СБ, СТО и други към Китай да се придържа към пазарни стойности на йоана. В резултат от този търговски дефицит и изкуствено занижена стойност на валутата, Запада, включително и България се принуждава да внася стоки и услуги, които са копия или производни от нейни интелектуални собствености. Парадоксално, но да произведеш например един стол… Виж още »

Мирослав
Мирослав

Това за валутата е опорка на Тръмп. Фактически ако една държава има стабилна и силна икономика, то нейното развитие (на държавата) няма да зависи от външни фактори, като лихвеният процент на йоана или нефтодобива в СА. Там е работата, че Тръмп не разбира нищо от икономика, след като едно от основните му приходни пера са митата.

favr
favr

айде пак с глупостите напред….

Радослав
Радослав

Евала на Тръмпи, да срути САЩ!!! И да направи Китай, и Изтока велик…

favr
favr

make china great again

favr
favr

още по-great

favr
favr

на тях не им пречи… те си имат китайски господ

Симеон
Симеон

Човека иска повече неща да се произдеждат в страната ,а вие плюете.
От друга страна защо в България не се произвеждали повече неща ,а се внасят?